Çalışma ve Çalışma Ortamı

Temel Terminoloji

İş, İşçi, İşveren

İşçi kavramını karşılayan temel unsur, gerçek kişiliğin, belirli bir akite dayanarak, gerçekleştirilen bir eylem olmasıdır.

İşveren gerçek veya tüzel kişilik olabilir. İşveren tüzel kişilik ise işveren vekilinin varlığı hukuki bir zorunluluktur.

Çalışma ve Çalışma Ortamını

İşyeri sadece işin yapıldığı yerden öte bir kavramdır. Asıl işin ve yardımcı işlerin düşünüldüğü, tasarladığı ve yapıldığı alanlar gibi işverenin tahakkümünün olduğu zaman ve mekan üstü yaşayabilir bir terimdir.

Önleme Kültürünün Terimleri

Önleme kültürünün işyeri kavramını genişleterek oluşturduğu çalışma ortamının gözetim ve denetimi işi profesyonellerinin mesuliyetindedir.

Kendi tecrübeleriniz ile hayatınızda yeni hataların önüne geçmek reaktif anlayışın ürünü iken, insanlığın tecrübesi ile hata ihtimalini ortadan kaldırmaya çalışmak proaktifliğin ürünüdür.

Proaktif anlayışın ilk kanunu olan 6331 sayılı kanun ile iş dünyasının tüm statüleri ortadan kaldırılıp yerine çalışan terimi getirilmiştir.

Çaıışan temsilcisi ve destek elemanı ataması hukuki gereksinimin yanında sürdürülebilir iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gerekliliğidir.

Mühendislik Fakültelerinin tüm bölümlerinden , Fen Edebiyat Fakültesi Fizik – Kimya –Biyoloji bölümlerinden, Teknik Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Bölümleri ve İş Sağlığı ve Güvenliği Programlarından mezun olanların akredite bir eğitim ve sınavdan sonra başlayan C sınıfı uzmanlık 3 yıllık mesleki tecrübe ve başarılı bir sınav ile B sınıfına geçişi mümkün kılmaktadır. 4 yıllık B sınıfı tecrübe başarılı bir sınav ile A sınıfına geçişi mümkün kılmaktadır.

Çalışanın yaptığı işten kaynaklı fiziksel ve ruhsal olarak tam iyilik halinin bozulmasına meslek hastalığı denir. Kimyasal çalışmalardan kaynaklananlar, fiziksel risklerden kaynaklı, bulaşıcı, mesleki deri ve solunum yollarından kaynaklı olmak üzere beş sınıfa ayrılmaktadır.

Risk Terimleri

Modern iş sağlığı ve güvenliği anlayışında riskin tamamı önlenebilir. Kabul edilebilir risk sıfırdır.

Risk değerlendirme ekibi görevlendirilmeden yapılan çalışma hukuken butlan hükmündedir.

Yaralanma veya ölüme sebebiyet vermeyen, işin aksamasına neden olamadan yaşanılan kazaya ramak kala denir.

Risk değerlendirme raporu iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının en iyi yazılı uyarı belgesidir.

Risk değerlendirme raporu her hangi bir kaza veya vaka yaşanmamak kaydıyla az tehlikeli işlerde 6, tehlikeli işlerde 4 ve çok tehlikeli işlerde 2 yıl geçerlidir.

50 den fazla çalışanı olan işletmelerde kamuda % 4, özelde %3 engelli personel çalıştırılması zorunludur.

Eğitim Terimleri

İş sağlığı ve güvenliği eğitilmeleri 4 saat veya katları olarak yapılmak zorundadır. Az tehlikeli işyerlerinde yılda en az 8 saat, tehlikeli işlerde yılda en az 12 saat ve çok tehlikeli işlerde yılda en az 16 saat olarak planlanmalıdır.

İşyerinde ilk yapılan ve işyerini tanıtan eğitim oryantasyon eğitimidir .

Uluslararası standart eğitimler MYK tarafından değerlendirilir.

Sosyal Güvenlik Terimleri

İşyerinin tehlike sınıfı işyerine ait sicil numarasının ilk rakamdan sonraki 6 hanesinin tehlike sınıfları tebliğinde bulunduğu konuma göre belirlenir.

5510 sayılı kanunun 13. maddesinde açıkça yazılı olan işyerinde gerçekleşen herhangi bir olay, işin devamının işyeri dışında gerçekleşen bölümü, iş gereğiyle görevlendirildiği zamanda gerçekleşen vaka, süt izninde gerçekleşen olay ve işyerinin sağladığı gidiş gelişlerde yaşanılan olay iş kazasıdır

Meslekte kazanma gücü kaybının % 10’u aşması sürekli iş göremezlik halinin başlamasıdır

Çözüm Ortaklarımız

Asıl işveren ile alt işveren asıl işin bir bölümü veya yardımcı işlerde çalışmalarda çalıştırdığı tüm çalışanlardan müşterek ve müteselsilen sorumludur.

Koordinasyon

İş sağlığı ve güvenliği kurulu işyerinin tüm unsurlarının hazır olduğu bir koordinasyon toplantısıdır. Az tehlikeli işlerde en geç 3 ayda bir, tehlikeli işlerde en geç 2 ayda bir, çok tehlikeli işlerde en geç ayda bir toplanmak zorundadır.

Kurula işveren, insan kaynakları, İSG uzmanı, işyeri hekimi, çalışan temsilcisi, varsa formen, varsa sivil savunma uzmanı katılım sağlamak zorundadır.

Kurul sekretaryası tam zamanlı uzman varsa uzmandadır. Tam zamanlı uzman çalıştırmayan işyerlerinde insan kaynakları birimi yetkilisi sekretaryayı sağlar.