Çağdaş Sanat ve Moda Tarihine Giriş
Çağdaş Sanat Kavramı
Modern sanat ve çağdaş sanat kavramlarının sözlük anlamı genel olarak, çağdaş, aynı zaman diliminden olan, yaşıt şeklinde verilmektedir.
Sanat literatüründe modern art -modern sanat sonrasını tanımlamak için contemporary art- çağdaş sanat terimi tercih edilmektedir. Modernizm endüstri çağına koşut olan ve onu kucaklayan bir dünya görüşüdür. 19. yüzyılın Sanayi Devrimi ile ortaya çıkmıştır. Modernizm ilerlemeye duyulan temel inanç ve değişimin kaçınılmaz ve hatta arzulanır bir şey olduğu varsayımıyla kendini şimdiye uydurur.
Sanat Akımları
Sanatsal anlamda, ortak sanatsal görüş, davranış ve tutum özelliği gösteren sanatçı veya sanat yapıtlarının içinde gruplandığı kategori akım olarak tanımlanmaktadır.
Kübizm
İzlenimcilike tepki olarak ortaya çıkan ve G.Braque ile P.Picasso’nun önderlik ettiği bir modern resim akımıdır. Kübizm geleneksel resim sanatı anlayışına yöneltilen en güçlü karşı duruşlardan birisidir. Modern resme karşın geleneksel resmin konuyu tek açıdan bakması ve zamanı dondurulmuş olarak betimlemesine karşın, kübist sanatçılar nesnelere farklı açılardan bakmakta ve farklı anlarda aynı resim düzlemi üzerinde betimlemeye çalışmaktadırlar.
Fütürizm
İtalyan sanatına 1910’dan 1930’lara kadar egemen olan sanat akımıdır. Edebiyattan mimarlığa kadar her alanda etkili olmuştur. Çağdaş endüstriyel gelişmeleri ve özellikle hızı yücelten bir görüşten temellenmektedir.
Konstrüktivizm
1920’li yıllarda Rusya’da ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Resim, heykel ve mimarlık alanında görülürken sosyalist gerçekçilik resmi tutum olarak benimsenmesiyle sona ermiştir. Sanatçılar çağdaş malzemeleri kullanarak geometrik kompozisyon oluşturma anlayışını benimsemişlerdir.
Sürrealizm
Sigmund Freud’un fikirlerinin büyük etki etkisi ile 1924 yılında André Breton tarafından yayınlanan manifesto ile duyurulmuştur. Sürrealizm’in özünde edebi ve sanatsal bir okul olma amacı bulunmamaktadır.
Pop Art
Pop art, soyut dışavurumculuğun verimsizliğine tepki duyarak 1960’ların sanat ortamında yeni bir estetik anlayışı hedeflemişlerdir. Op Art
Op Art
1960’lı yılların sonunda Avrupa ve ABD de ortaya çıkmış, hareket ediyormuş gibi bir izlenim uyandıran, optik yansımalarla ilgilenen bir sanat akımıdır. Kökeni Josef Albers’in 1920’li yıllarda Bauhaus’da verdiği derslere dayanan soyut resim biçimidir. Bu akımın kısa bir zaman diliminde görülmesine popülaritesi neden olmuştur.
Postmodernizm
Postmodernizmde modernizme karşı basit tepki geleneksel manzara ve tarih resmine geri dönüşle ve deneysel yöntemlerin reddedilmesiyle dile getirilir. Postmodernizmin bilimsel sanatla popüler kültür arasındaki eski ayrılıkları ortadan kaldırmış olması en önemli özelliğidir.
Fiber Art Ve Wearable Art Kavramlar Ve Moda Etkileşimi
Fiber art -lif sanatı, terimi doku yapısında karışık malzeme kullanımını ifade etmektedir. Yüzey düzenleme ve dokuma, tekstil sanatında iki temel alanı oluşturur. Lif ile yaratan sanatçı bir estetik bütünlük geliştirmek için yaratıcılığı, sezgiyi, prensipleri ve el becerisini birleştirir. Malzemenin anlamını biçimlendirip genişleterek, malzeme ile tekniğin üstesinden gelmiş, çalışmalarını gelenekten soyutlayıp halk ve eleştiriler sayesinde farklı bir yönelişe girmiştir.
Çağdaş Moda Olgusu Ve Kavramsal Analizi
Moda’nın bir toplumsal olgu olarak yaşadığımız dünyaya damgasını vuruşunda yalnızca ekonomik ve siyasal dönüşümlerin payını dikkate almak eksik bir değerlendirme olmaktadır. Psikolojik etmenlerin, insanoğlunun belki de doğaya öykünmesinden kaynaklanan süslenme dürtüsünün yanı sıra iletişimin ve yer değiştirebilme olanaklarının artmasının da modanın çığır açmasında etkili olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Moda Döngüsü Ve Yaşam Süreci
Moda bir döngü içerisinde hareket ederler. Moda döngüsü terimi; bir stilin kabulündeki yükselme, genişleme, popülarite ve daha sonra düşmeyi yansıtır. Döngü kelimesi insana bir daireyi düşündürür. Bununla birlikte moda döngüsü, aşağıdaki örneklerde belirtildiği gibi giyim ve stil karakterine, geçici ya da klasik olup olmadığına göre farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.
Modaya Yön Veren Tasarımcılar Ve Stilleri
Giysi öğesinin stil ifadesi, siluet, çizgi, etek uzunluğu, renk, kumaş, bel uzunluğu vb. gibi çeşitli tasarım boyutlarına dayanmaktadır. Moda dünyası değişimle karakterizedir. Moda değişimle büyür ve bir bütün olarak endüstrinin başarısı, yeni stiller sunma yeteneğine bağlıdır. Chanel, Prada, Gucci ve Balenciaga gibi dünyaca ünlü tasarım evleri ve bunların en iyi tasarımcıları Karl Lagerfeld, Miuccia Prada, Frida Giannini ve Nicolas Ghesquière, her sezon kendine özgü, orijinal tarzlar sunmaya adamıştır. Ancak moda tasarımcılarının ilhamlarını nasıl aldıkları genellikle gizemle kaplıdır.
Moda Ve Çağdaş Sunum Tarzları
Görsel kültür görsel olan, görülebilen, işlevsel ve iletişim kurma amacı olan her şey olarak tanımlanabilir. Görsel kültür içinde moda ve giysiler hem görünen hem de renk, biçim -form, doku ve tarzı ile güçlü bir iletişim kuran maddi kültür öğesidir. Moda tasarımında, bir ürünün üretilmesi, sergilenmesi hedef kitleye ulaşması açısından önemli bir süreçtir. Tasarımcı koleksiyonları tasarımı kadar, sergilenme süreci de bir o kadar önemlidir. Moda tarihi boyunca tasarımcılar ilgi çekmek, akılda kalıcı izler bırakmak için farklı sunum yöntemleri kullanmışlardır.
Sanat Moda Ve Görsel Kültür
Günümüz çağdaş yaşamında uzun zamandan beri görselliğe dayanan kültürel bir yapı oluşmuştur. Temelde insan gördüğünü nasıl görmekte ve gördüğünü nasıl yorumlamakta olduğu görsel kültürün bir inceleme alanı olarak görülmüştür. Yazılı ve görsel medyanın yaşamı etkilemesiyle ilintili olarak ve çağın değişimi imgelerin egemen olduğu bir çağı doğurmuştur. Bu durum görsel kültür tanımlamasını doğurmuştur.