Gençlere Yönelik Sosyal Hizmet Uygulaması

Gençlik dönemi, bireyin çocukluk sürecini tamamlayıp yetişkinliğe doğru yol aldığı süreçteki en önemli dönemi oluşturmaktadır. Literatürde ergenlik dönemi ve adölesan dönem olarak da adlandırılan, kız çocuklarında 10 -11, erkek çocuklarında 12 -13 yaş aralığında başlayan ve 20’li yaşlara kadar devam eden gençlik döneminde bireyler kendilerini birçok yönden farklı deneyimlerin içinde bulurlar.

Gençlik Dönemi Gelişim Özellikleri

Çocukluk ve yetişkinlik dönemi arasında kalan ve bu iki dönem arasında bağlantı oluşturan gençlik dönemi, bireyin birçok gelişim alanlarında değişim yaşadığı bir süreç olarak da dikkat çekmektedir.

Fizyolojik Gelişim

Gençlik döneminin başlangıcı bireyin bedenindeki değişimlerin hızlı olduğu yıllardır. Kişi yaşamı boyunca deneyimlemediği fiziksel değişimleri bu süreçte yaşamaktadır.

Duygusal Gelişim

Gençlik dönemindeki bireyler duygularını çok yoğun ve hızlı bir şekilde yaşarlar. Kişinin duygular arası geçişleri oldukça dinamik olmakla birlikte, birey bu dönemde sevinç ve hüzün duygularını art arda hissedebilir.

Bilişsel Gelişim

Gençlik dönemi bilişsel gelişim açısından büyük önem taşır, çünkü bu dönem gencin yetişkin düşüncesine özgü bilişsel yetiler kazandığı dönemdir.

Sosyal Gelişim

İnsanların, dünya üzerinde yaşamlarını sürdürmeye başlamalarıyla birlikte sosyalleştikleri bilinmektedir. Dolayısıyla her insan sosyal bir varlık olarak doğar ve yaşamını o şekilde tamamlar. Sosyal gelişim doğumdan itibaren ebeveynler ile başlayan ve ömür boyu devam eden dinamik bir süreç olup, bireyin içinde yaşamış olduğu toplum tarafından kabul edilebilir standartlara uygun bir biçimde hareket etmeyi öğrenme yöntemidir.

Gençlik Döneminde Karşılaşılan Sorunlar

Gençlik kavramı söz konusu olduğunda gündeme gelmesi gereken en önemli konu gençliğin sorunlarıdır.

İşsizlik ve İstihdam

Çocukluk ve yetişkinlik arasındaki dönemde bulunan gençlik döneminin amacı, gelecek için vasıflı bir işe sahip olmaktır. Gencin toplumdan dışlanmaması ve yoksulluk yaşamaması için yapması gereken en önemli şey hayatını devam ettirebilecek bir işe kavuşabilmesidir. İşsizlik durumunda gencin toplum içinde bulunmasına engel olunması, topluma yabancılaşması ve genç üzerinde adaletsizlik temeline dayanan ruhsal problemlerin ortaya çıkması muhtemeldir.

Eğitim

Gençliğin en önemli sorunları arasında işsizlik ve eğitim bulunmaktadır. Nitekim her iki sorun birbiriyle ilişkilidir. Eğitim sorununun nitelikli anlamda çözülmesi çoğu zaman işsizlik sorununu da önleyecektir. Eğitim, gençler arasında fırsat eşitsizliğinin oluşumundaki önemli sebeplerden biridir.

Aile İçi Sorunlar

Gençlerin aile içi sorun yaşamalarının en temel sebeplerinden biri aile içindeki iletişimin yapısı ve özellikleridir. Aile içinde iletişimi etkili ve sağlıklı kullanan gençlerin toplum içinde daha mutlu oldukları düşünülmektedir.

Saldırgan Davranışlar

Gençler; aile, arkadaş çevresi ve yakın ilişkilerdeki sorunlardan kaynaklı olarak saldırgan davranışlar sergileme eğiliminde olabilirler. Gençler arasında görülen saldırgan davranışlar sergileme eğiliminin önlenememesi durumunda ileriki yaşlarda öfke ve saldırganlığın yanı sıra suç, şiddet ve madde kullanımı gibi eğilimler de söz konusu olabilmektedir.

Depresyon

Sosyal ve duygusal destek mekanizmalarını etkili bir şekilde kullanamayan gencin çökkünlük hissi yaşaması ve olumsuz duygu durumuna bürünmesi sonucunda depresyon belirtileri göstermesi mümkün olabilmektedir.

Yeme Problemleri

Gençlik döneminde beden imajı oldukça önemlidir. Yüzlerde başlayan sivilceler ve kıllanmalar gibi fizyolojik etkenlere şişmanlama korkusu da eklenmektedir. Bu korku çok az yemek tüketme ya da yemek yedikten sonra pişmanlık hissi yaşama gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Kaygı

Gençler geleceğini inşa etme eğiliminde olan bireylerdir. Meslek seçimi, sınav süreçleri, akademik etkenler, aile baskısı, rekabet ortamı gibi birçok etken gencin üzerinde psikolojik bir baskı oluşturarak kaygılanmasına sebep olmaktadır.

Kimlik Sorunları

Gençlik döneminde karşılaştığı temel sorunlardan biri de benlik oluşumlarının yaratmış olduğu çatışmalar ve kimlik bunalımıdır.

Gençlerle Sosyal Hizmet Uygulaması

Gençlerle sosyal hizmet uygulaması, gençlerin sosyal hizmet alanları içinde en savunmasız gruplardan biri olması nedeniyle sosyal hizmet uzmanlarının mesleki yeterliliklerini etkili bir şekilde kullanması gereken bir uygulama alanıdır.

Sosyal hizmet uzmanı, gençlerle çalışırken yeterliliklerinin farkında olmalı ve uygulamalarını da bu bağlamda gerçekleştirmelidir. Sosyal hizmet uzmanı gençlerin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmalı ve gelişim sürecinin temel ihtiyaçlarını bilmeli, gençlerin kimlik ve cinsellik gibi hassas süreçleri konusundaki deneyimlerini ve bu dönemdeki sosyal, fiziksel, duygusal ihtiyaçlarını anlamalıdır.

Gençlerle Sosyal Hizmet Uygulamasında Sosyal Hizmet Uzmanının Rol ve Sorumlulukları

Sosyal hizmet uzmanları gençlerin birey, aile, grup ve toplum düzeyinde fiziksel ve zihinsel sağlığa ulaşmalarına yardımcı olmak için sosyal hizmet müdahalesi gerçekleştirmektedir.

Bu bağlamda sosyal hizmet uzmanlarının birbiriyle bağlantılı on temel rolü bulunmaktadır. Sosyal hizmet uzmanlarının bu rolleri bütün müracaatçı grupları için önemli olmakla birlikte en dezavantajlı gruplardan biri olarak görülen gençler için de büyük önem teşkil etmektedir. Sosyal hizmet uzmanlarının bu rolleri; bağlantı kurucu, savunucu, öğretici, danışman/klinisyen, vaka yöneticisi, iş yükü yöneticisi, personel gelişimine katkı, yönetici, sosyal değişim ajanı ve meslek elemanı rolüdür.