Planlama

Planlama, değerlendirme ve değişime odaklanmış aktiviteler arasında bir köprüdür. Planlama sık sık değerlendirme sürecinin bir parçası olarak görülür. Planlama nedenleri değerlendirme sürecinde önemli olmakla birlikte bu bölümdeki vurgu olası planlama kaynaklarının değerlendirilmesi üzerindedir. Planlama Aşamasının Alt Aşamaları:

1. Müracaatçıyla çalış.

2.Sorunları önceliklerine göre sırala.

3.Sorunları gereksinimler biçiminde tanımla.

4.Her bir gereksinim için müdahale düzeylerini belirle.

5.Amaçları oluştur.

6.Hedefleri belirle.

7.Sözleşme hazırlamadır.

Planlama sürecinin ilk alt basamağı müracaatçı ile çalışmaktır. Müracaatçıyla çalışma onun için çalışmak anlamına gelmez; onunla birlikte çalışmak, birlikte hareket etmek anlamına gelir. Müracaatçıların sorunun tanımlanmasına ve hangi sorunlar üzerinde çalışılacağının belirlenmesine dâhil edilmelidir .

Planlamada ikinci alt basamak sorunları önceliklerine göre sıralamaktır. Tekrar hatırlatmak gerekir ki, müracaatçı bu sürecin de bir katılımcısıdır. Bu nedenle, ilk olarak müracaatçının sorunun varlığını fark etmesi ve kabul etmesi önemlidir. Neyin en önemli olduğu konusunda müracaatçının değerlendirmesi ile sosyal hizmet uzmanının değerlendirmesi arasında çok önemli farkların olduğunu gösteren sayısız örnek bulunmaktadır.

Planlama sürecindeki üçüncü alt basamak sorunları gereksinimler biçiminde tanımlama ile ilgilidir. Sorunların gereksinimler biçiminde tanımlanması sosyal hizmet uzmanına ne yapacağı konusunda yol göstericidir. Sorunlar, gereksinimler ve amaçlar birbiriyle ilişkilidir ve biri diğerini belirlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, sosyal hizmet uzmanları sorunları gereksinimler olarak tanımlamalıdır. Bu yolla, sosyal hizmet uzmanı ve müracaatçı neyin gerçekleştirilmesi gerektiğini, yani amacı belirleyebilir.

Planlama sürecinin dördüncü alt basamağında ilk olarak müracaatçının gereksinimi üzerinde odaklaşılır ve en öncelikli sorunla başlanır. Müracaatçı ile olası çözümler tartışılır. Olası çözümler mikro, mezzo ve makro düzeyde değişim üzerinde odaklanmayı gerektirebilir. Bu nedenle önerilen seçenekler ilk olarak mikro düzeyde müracaatçının ne yapacağını kapsamalıdır

Planlama basamağında beşinci alt basamak amaçları oluşturmaktır. Amaçlar, sosyal hizmet uzmanına ve müracaatçıya müdahalede izlenecek yolu gösterir. Amaçlar oluşturulurken, gerçekten neyin gerçekleştirilmek istendiği, müracaatçının hangi temel gereksinimlerinin karşılanacağı ile temel ve gerekli nihai sonuçların neler olacağı belirlenmelidir. Amaçlar, sosyal hizmet uzmanları ve müracaatçıların ne yapacağına ilişkin bir anlayış geliştirmeye katkı sağlar.

Hedefleri belirleme planlama basamağının altıncı alt basamağıdır. Hedefler alt amaçlar ya da ana amaca ulaşmaya yardımcı olacak küçük adımlar olarak düşünülebilir. Örneğin, bir uygulayıcı olarak belirleyebileceğiniz bir alt amaç müracaatçınızın tıbbi tedavisi için altı uzmanlaşmış klinik veya hastaneye telefon etmek ve bu yerlerde müracaatçınızın tedavisinin mümkün olup olmadığını öğrenmek –ve bu süreç önümüzdeki perşembe günü tamamlanacaktır - olabilir.

Sözleşme hazırlama, planlama basamağında yer alan son alt basamaktır. Sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçı ile açık ve gerçekçi bir sözleşme hazırlaması gereklidir. Müracaatçı, müdahale için bir seçeneği seçtiği zaman, amaçların ve yerine getirilmesi gereken görevlerin neler olduğunu, bu görevlerin nasıl yapılacağını ve her bir görevi kimin yapacağını açık bir şekilde anlamalıdır. Bu anlayış kazandırıldıktan sonra sözleşmenin yazılı hâle getirilmesi istenen bir şeydir.