Tanışma / Bağlantı Kurma
Tanışma/bağlantı kurma basamağının başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için sosyal hizmet uzmanları mikro düzeyde sosyal hizmet uygulaması yapma becerilerine sahip olmalıdır.
Yardım etme sürecinde başkalarıyla bağlantı kurarken sözlü ve sözlü olmayan iletişimin her ikisine gereksinim duyulur. Sosyal hizmet uzmanlarının kendini nasıl tanıttığı, ilk görüşme mekânını nasıl düzenlediği de tanışma/bağlantı kurma sürecini etkiler.
Tanışma/bağlantı kurmanın alt aşamalar ı;
1)Müracaatçıyı karşılama,
2)Etkili kat ılım, eşlik etme, yardım becerileri,
3)Kurumun hizmetlerini ve müracaatçının beklentilerini konuşma,
4)Kurumun ve sosyal hizmet uzmanının hizmetlerini önerme,
5)Müracaatçıyı yardım ilişkisine yöneltme,
6)Gerekli kayıtları tutmadır.
Etkili bir yardım ilişkisinin odağında insana özen vardır. Sosyal hizmet uzmanı ve müracaatçı arasındaki olumlu bir ilişkinin gelişmesi gereklidir.
Müracaatçının perspektifinde ideal bir sosyal hizmet uzman ı “sıcak, kabul edici, anlayışlı, ilgili, doğal, samimi, yeterli, nesnel ve kendini müracaatçıyla paylaşabilen” kişidir.
Hizmeti kabul veya reddetmek müracaatçının kararıdır. Seçimi sosyal hizmet uzmanı değil, müracaatçı yapar. Bu nedenle ilk bağlantı kurma aşaması müracaatçının hizmeti almaya devam etmesine yardımcı olacak şekilde yapıcı ve faydalı olmalıdır.
Sosyal hizmet uzmanı müracaatçının ihtiyaçlarını karşılamada, sorun çözme aktivitesinde kendisine yardımcı olması için olabildiğince hazır olmasını sağlamalıdır. Ek olarak müracaatçının benlik saygısının geliştirilmesi ve desteklenmesi için uğraş vermelidir. Hiçbir koşulda sosyal hizmet uzmanı, hizmetin sonuçları hakkında gerçekçi olmayan güvenceler vermemelidir.
Bireylerle sosyal hizmet uygulamasında tanışma/bağlantı kurma hem bir süreç hem de bir çıktıdır. Yardım etme becerilerinin etkili, verimli ve dengeli kullanımını gerektirir.
Yardım ilişkisinin kurulması ilk basamakla başlar ve bireylerle sosyal hizmet uygulaması sürecinin tüm basamaklarına yayılır. Yapıcı ve olumlu bir mesleki ilişki için sosyal hizmet uzmanlarının öncelikle müracaatçının bir birey olarak kabul edildiği, güçlüklerini tüm yönleriyle anlatabilmek için kendini güvende hissettiği, tehdit edici olmayan ve rahat bir atmosfer yaratmak için çaba harcaması gereklidir.
Yapıcı bir ilişkide bir diğer önemli konu, sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçılarla ortak dil kullanmasıdır. Sosyal hizmet uzmanlarının rolü; müracaatçıların ileri işlevsellikle sonuçlanacak yeni düşünme, inanma yollarını denemesine ve çeşitli seçeneklerden yararlı olana karar vermesine yardımcı olmaktır.
Tanışma/bağlantı kurma aşamasında sosyal hizmet uzmanları, hizmetin verilip verilmeyeceğini değerlendirmelidir. Değerlendirme ile müracaatçıların sorunları, gereksinimleri ya da konuları üzerinde beraber çalışılıp çalışılamayacağı; müracaatçıların gereksinim duyduğu hizmetlerin bir başka kaynak tarafından daha iyi verilip verilemeyeceği, müracaatçıların farklı hizmetleri kullanmayı isteyip istemediğine karar verilir.
Sosyal hizmet uzmanlar ı ile müracaatçı arasındaki ilk görüşme bazen telefon yolu ile olur. Sosyal hizmet uzmanlar ı telefondaki zaman ı iyi kullanmalı, telefonda ayrıntılı bilgi almaktan kaçınılmalıdır.
İsteksiz müracaatçılar bir sosyal hizmet uzmanıyla görüşme konusunda genelde olumsuz duygulara sahiptir. Sosyal hizmet uzmanları müracaatçının korkularını, ikircikliğini, karmaşasını ya da kızgınlığını anladığını gösteren bir tarzda tepki verebilecek bir şekilde hazırlanmalıdır.
Görüşme için iyi bir iletişimin gerçekleşmesine yardımcı olacak fiziksel düzenlemeler yapılmalıdır.