Yapı Malzemeleri Cam, Metal, Plastik ve Yalıtım Malzemeleri
Binalarda; cam, metal, plastik ve yalıtım yapı malzemeleri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Cam Yapı Malzemeleri
Kırılgan, sert, parlak ve şeffaf bir malzeme olan cam, aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşmaktadır. Ana maddesi (SiO2 ) silis olup erimiş hâldeki amorf yapının korunarak katılaşan inorganik malzemeler olarak tanımlanmaktadır. Camlar ışık geçirme, görüntü sağlama, ısı yalıtımı ve güvenlik amacıyla kullanılırlar. En çok kullanılan cam yapı malzemeleri şunlardır:
Levha camlar; binalarda büyük çoğunluğu pencere camları olarak kullanılırlar.
Empire camlar; dekoratif amaçlı kullanılan camlar olup dökme-silindirleme yöntemi ile şekillendirilen cam türüdür.
Güvenlik camları;ışık geçişi istenen durumlarda kullanılan, normal camlara göre daha dayanımlı ya da kırıldığında küçük kesici parça oluşturmayan ve çok fazla parçalanmayan camlardır.
Cam duvar tuğlası; ışık geçiren ve normal tuğlalar gibi duvar örülebilecek boyutlarda üretilen camlardır.
Cam döşeme blokları; doğal veyahut yapay ışık geçiriminin elde edilmesi ile altta yer alan kapalı hacimlerin aydınlatılarak enerji tasarrufu sağlanması amacıyla oluşturulan ışık geçiren döşemelerde kullanılan dayanımı yüksek cam blok malzemelerdir;.
Cam çatı örtü malzemeleri; çatılarda ışık geçiren örtü malzemesi olarak kullanılabilen cam yapı malzemesidir.
U profil camlar; büyük boyutlu ve dayanımlı cam kullanılması gereken yerlerde, genellikle hastaneler, iş yerleri, mağazalar, fabrika vb. çok farklı özelliklere sahip binalarda kullanılan camlardır.
Cam mozaikler; opak hâle getirilmiş, ışığı çok az geçiren ve görüntü vermeyen kaplama malzemesi olarak kullanılan camlardır.
Cam lifleri; lif heline getirilen cam malzeme genelde ısı ve ses yalıtımı gibi yapısal gereksinmeler için kullanılmaktadır.
Cam köpüğü; buhar geçirmez, yanmaz, alev geçirmez, haşerattan etkilenmez, kimyasal etkenlere dayanıklı, işlenebilir, hafif ve yüksek ısı yalıtımı gibi birçok önemli özelliğe sahip malzemelerdir.
Metal Yapı Malzemeleri
Diğer yapı malzemelerine göre metaller; çekme ve basınç dayanımlarının yüksek olması, büyük yükler altında az şekil değiştirmeleri, sıvı ve gazları geçirmemesi ve sızdırmaması, boya tutma özelliğinin olması, istenilen şekilde üretilebilmesi gibi farklı özelliklere sahiptirler. Metal yapı malzemeleri yapılarda farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Taşıyıcı elemanlar; betonarme çeliği, kolon ve kiriş olarak çelik profil malzemelerdir.
Kaplama elemanları; en çok çatılarda ve cephe kaplamalarında kullanılmaktadır.
Doğrama elemanları; genelde, demir ve alüminyum doğramalar olarak iki başlıkta toplanmaktadır.
Tesisat malzemeleri; binalarda temiz su, atık su ve kalorifer tesisatlarında kullanılan demir ve bakır borular ve musluk ve radyatör gibi tesisat armatürlerinde kullanılırlar.
Polimer (Plastik) Yapı Malzemeleri
İnşaat sektöründe de kullanımları yaygın olan plastikler, kimyasal olarak polimer grubuna dâhildirler. Polimer, birden fazla molekülün ısı ve basınç altında birleşerek uzun zincirleri meydana getirmesiyle oluşur. Plastik malzemeler, doğal olarak petrol, kömür ve tuz gibi kaynaklardan elde edilirler. Genelde başta karbon olmak üzere oksijen, hidrojen, azot ve kükürt gibi ve istenilen özelliğe göre bazı diğer elementlerin de yer aldığı organik bileşiklerdir.
Plastik malzemeler, suni olarak üretimin artmasıyla son yıllarda önemli oranda gelişme göstererek metallerle hemen hemen aynı oranda kullanılmaya başlanmıştır. Plastik malzemelerin kullanımın artmasının temel nedenleri, ucuz ve kolay işlenmesi, diğer malzemelere göre (metal, seramik, vb. ) hafif olması, kimyasal etkilere ve korozyon etkisine karşı dirençli olmalarıdır. Plastik yapı malzemeleri, resmî binalarda, iş yerlerinde, konutlarda, fabrikalarda, ofislerde, hastanelerde vb. binalarda, baraj, köprü, viyadük gibi çok farklı mühendislik yapılarında kaplama, ses-ısı-su yalıtımı, dolgu malzemesi, vb. çok değişik işlevlerde kullanılırlar.
Yalıtım Malzemeleri
Yapılarda yalıtım; temellerde, duvarlarda, döşemelerde ve çatılarda olmak üzere ihtiyaca göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Yalıtım genelde 4 temel amaç için yapılmaktadır ve bu amaçlar için kullanılan malzemeler; su ve nem yalıtım malzemeleri, ısı yalıtım malzemeleri, ses yalıtım malzemeleri ve yangına karşı yalıtım malzemeleridir.
Su ve nem yalıtım malzemeleri; su yalıtım örtüleri, sürme esaslı malzemeler ve yapısal su yalıtım malzemeleridir.
Isı yalıtım malzemeleri; soğuk havalarda ısı kaybını önleyerek ve sıcak havalarda dışarıdan gelecek ısıyı önleyerek yalıtım sağlamaktadır.
Ses yalıtım malzemeleri; ses yalıtımı döşeme tavan ve duvarlarda uygulanmaktadır.
Yangın için yalıtım malzemeleri; taş yünü, cam yünü, kalsiyum silikat plakaları, cam köpüğü ve genleştirilmiş perlitten oluşmaktadır.