Bilgisayarda Elbise Kalıbı Hazırlama

Elbise, insanların üzerlerine giydikleri her türlü giyim eşyası ve daha çok kumaşla yapılan vücudu dış etkenlerden koruyan parçalardır. Giyecek, giysi, libas, esvap, urba ve paltar olarak da adlandırılarak kullanılagelmektedir. Elbise kadın ve çocuk giyiminin temel parçalarından biridir. Her mevsim kullanılabilen, uzun -kısa, dar -geniş, yakalı -yakasız, kollu -kolsuz, fantezi - günlük -spor, simetrik -asimetrik gibi model özelliklerine göre gruplandırılabilir, ayrıca birçok stilde tasarlanabilir. Elbisenin için kalıp üretimi ve dikim yöntemlerinde kullanılan teknikler de çeşitlilik gösterir. Bu yöntemlerin içerisinde kitlesel talebe en hızlı, kolay ve verimli cevap verebilecek olan sistemler bilgisayar destekli üretim sistemleridir.

Bilgisayarda Pensli Beden Kalıbı Hazırlama

Elbise modellerinde çok fazla çeşit olduğundan temel beden kalıpları üzerinden model uygulama işleminin yapılması işlemleri daha kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Kalıbı hazırlanmak istenen elbisenin modeline göre pensli veya penssiz temel beden üzerinden model uygulama işlemi yapılabilir. Temel bedenler üzerinden alınan kopyalarda model uygulandığında temel bedenler bozulmamış olacak ve farklıca birçok modelin üretiminde kullanıbilecektir.

Pensli Temel Arka Beden Kalıbı Hazırlama

Temel beden çizimine arka beden kalıbı çizimi ile başlanıp, elde edilen bu çizim üzerinden ön beden kalıbı hazırlanabilir. Kalıbın hazırlanmasında ilk aşama beden ölçüleri dikkate alınarak dikdörtgen oluşturmaktır. Oluşturulan bu dikdörtgene hesaplana ölçülerin dahil edilmesi ile şekil beden kalıbı formunu alacaktır. Model uygulama işlemlerinin sağlıklı olabilmesi için öncesinde hazırlanan temel bedenlerin hatasız olması gerekir. Bu nedenle ölçü ve pens hesaplamaları ile ölçülerin doğru şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Pensli Temel Ön Beden Kalıbı Hazırlama

Çizimi tamamlanan Pensli Temel Arka beden çiziminin ön beden ölçülerine göre yeniden düzenlenmesi yoluyla ön beden kalıbı çizimi yapılabilir. Arka beden ile ön bedende benzerlikler olduğu gibi farklılar da bulunmaktadır. Bu farklıklardan yola çıkarak ve farklılık oranları hesaplanarak, hesaplanan ölçüler kullanılarak çizilenarka bedende değişiklikler yapılarak ön beden elde edilir.

Elbise Teknik Föyü ve Ölçü Tablosu

Kalıp çiziminin detaylı bir parçası olan model uygulama işlemi çalışmaları yapılırken tasarlanan modelin özelliklerinin belirtildiği teknik föylere ihtiyaç duyulur. Giysi kalıbı hazırlama ve üretimi aşamasında ihtiyaç duyulan; tasarlanan giysinin özelliklerinin tam olarak belirtildiği bu teknik föylerde modelin teknik çizimi ile birlikte, model özellikleri, parça listesi, kullanılan malzemeler ve ölçüler bulunmalıdır. Teknik föyler hazırlanırken modelle ilgili yeterli ve önemli bilgileri içerdiğinden emin olunmalı; ifadelerde yalın, net ve açıklayıcı bir dil kullanılmalıdır.

Bilgisayarda Elbise Kalıbı Hazırlama

Teknik föyde verilen bilgiler, model kalıbının oluşturulabilmesi için gerekli ölçü ve açıklamaları içermelidir. Belirtilen model özelliğine göre; bedeni belden ikiye ayırma, üst bedende yaka ve kol evi düzenleme, pens kaydırma, pensi kuba çevirme, alt bedende yine pens kaydırma ve etek genişletme model uygulamaları yapılacaktır.

Ön Beden Kalıbı Hazırlama

Elbise modelinin kalıp çalışmasında hazırlanmış olan Pensli Temel Ön Bedeninin kopyası alınarak kopyalanan ön beden üzerinde model uygulama işlemi yapılmalıdır. Uygulanacak olan işlemlerin niteliği ve ölçüleri için teknik föy detaylıca incelenmeli , çizim ve verilen ölçü tablosu dikkate alınarak model özellikleri sıra ile temel bedene uygulanmalıdır. Verilen model incelendiğinde temel beden üzerinde yaka, kol evi düzenlemesi, göğüs pensinin kol evine kaydırılarak kuba çevrilmesi, üst bedenin beldenetekten ayrılması ve etekte bulunan pensin etek ucuna kaydırılarak etek ucunun daha da genişletilmesi işlemleri yapılmaldıır.

Arka Beden Kalıbı Hazırlama

Arka beden model uygulama işlemi ön beden model uygulama işlemine benzer şekilde yapılacak olup ünite başında çizilen Pensli Temel Arka Beden üzerinden işlemler gerçekleştirilmelidir. Arka beden model özelliği, ön bedene benzer olmakla birlikte iki parçadan oluşmaktadır. Arka bedende önde olduğu gibi yaka ve kol evi düzenlemesi, üst bedenin beldenetekten ayrılması ve etekte bulunan pensin etek ucuna kaydırılarak etek ucunun daha da genişletilmesi işlemleri yapılmaldır. Model uygulama işlemleri tamamlanınca ölçü kontrolleri yapılmalı ve kalıplara gerekli bilgiler yazılmalıdır.