Bilgisayarda Erkek Tişört Kalıbı Çizimi
Bilgisayarda Erkek Tişört Kalıbı Hazırlama
Kalıp hazırlama genel anlamda kullanılan yönteme ve çalışma tekniğine göre sınıflandırılır. Kullanılan yönteme göre kalıp hazırlama, biçki sistemi, Drapaj yöntemi, kopyalama yöntemi olmak üzere üçe; çalışma tekniğine göre kalıp hazırlama ise elde ve bilgisayarda olmak üzere ikiye ayrılır. Kullanılan yöntem ve çalışma tekniği fark etmeksizin kalıp hazırlama sürecinden önce kalıbı çıkarılacak giysinin tüm detaylarının tanımlanabilmesi için teknik föyünün hazırlanmış olması gerekir.
Teknik föy modeliste kalıbı çıkarılacak giysi hakkında detaylı bilgi verir. Literatürde model dosyası olarak da karşımıza çıkan teknik föy bir giysiyi üretebilmek için gerekli olan teknik detaylar, kumaş çeşitleri, yardımcı malzemeler, süsleme malzemeleri ve teknikleri, ölçüler, renk bilgisi vb. bilgileri içerir. Modelist bu bilgiler doğrultusunda kalıpları hazırlar.
Elde kalıp hazırlamada olduğu gibi bilgisayarda kalıp hazırlarken teknik föy referans alınır. Kalıbı çıkarılacak giysinin tüm özellikleriyle analiz edilir. Bu analizler sonucunda kalıp hazırlama süreci başlar.
Bu doğrultuda ünitede bilgisayarda kalıbı hazırlanacak olan erkek tişört kalıbının teknik föyü hazırlanmıştır. Teknik föy dahilinde erkek tişört model numarası, teknik föyü hazırlayan kişi bilgisi, sezon, tarih, model teknik çizim, model açıklaması, kullanılan malzemeler, ölçüler (ölçüm yerleri, bedenler) yer almaktadır.
Erkek tişört kalıbı çizimi PolyPattern Design programında yapılmıştır. Teknik föyde yer alan ölçüler referans alınarak erkek tişört kalıbı çizimi işlem basamakları görsellerle desteklenerek verilmiştir. Çizimi tamamlanan erkek tişört kalıbı ön, arka ve kol ve yaka kalıplarına dikiş payı verilme işlemleri anlatılmıştır.
Erkek Tişört Teknik Föyü
Erkek tişört kalıbı çizimine geçilmeden önce teknik föyü hazırlanmıştır. Teknik föyde dahilinde erkek tişört model numarası, modelist bilgisi (hazırlayan), sezon, tarih, model teknik çizim, model açıklaması, kullanılan malzemeler, ölçüler (ölçüm yerleri, bedenler) yer almaktadır.
Erkek Tişört Ölçüleri Hesaplama
Hazır giyimde giysi ölçüleri firmaya göre değişiklik gösterir. Her firmanın ürettiği her giysi türü için firmaya ait ölçü tabloları bulunur. Bu durum firmanın ürettiği giysi türüne, cinsiyete, cinsiyet içindeki oluşturulan farklı Niş gruplara, firmanın ürün tasarım stratejilere gibi özelde planlanan amaçlara göre farklılık içerir.
Erkek Tişört Dosyası Oluşturma
Erkek tişört kalıbı çizimi bu ünitede PolyPattern Design programında yapılmıştır. Programa girmek için Design simgesine tıklanır. Doğrudan program içerisinde pencere açılır. Açılan pencerede “Model” menüsünden “Yeni Model” seçeneğine tıklanır. Ardından kalıbı kaydetmek istenilen klasör seçilir ve kalıbın adı yazılarak Model Dosyası (Garment File/GAR) uzantılı dosya kaydedilir. Model adı erkek tişört kalıbı olarak kaydedilir. Model dosyası (Garment File/GAR) dosyası oluştuktan sonra ekranda kalıp dosyası (Pattern File/PAT) oluşturmak için otomatik pencere açılır. “GAR” uzantılı model dosyasına verilen ismin aynısı kalıp dosyasına (Pattern File/PAT) verilir. Kalıp dosyasını kaydetmek için kaydet seçeneğine tıklanır.
Bilgisayarda Erkek Tişört Kalıbı Hazırlama
Erkek tişört kalıbının genel olarak çizim adımları arka beden kalıbının çizilmesi, ön beden kalıbının çizilmesi, ön veya arka beden kalıbı üzerinden kolun çizilmesi,yaka ribanasının çizilmesi aşamalarından oluşmaktadır.
Arka -Ön Beden, Kol ve Yaka Kalıbı Hazırlama
Dikdörtgen aracı seçilir, mouse çalışma alanına tıklanarak sürüklenir, klavyeden “H (yatay ölçü)” harfine basılır ve açılan alana ¼ göğüs genişliği ölçüsü olan girilir. Ardından klavyeden “V” harfine basılır, açılan alana omuzdan boy ölçüsü olan girilir ve “enter” tuşuna basılır.
Ön-Arka yaka düşüklüğü için, nokta ekle ve ölçülü araçlarına tıklanır. Yukarıda açılan ölçü alanına ön -arka yaka düşüklüğü ölçüsü girilir ve “enter” tuşuna basılır.
Arka yaka genişliği için, nokta ekle ve ölçülü araçlarına tıklanır, yukarıda açılan ölçü alanına ön -arka yaka genişliği ölçüsünün ½’si girilir ve “enter” tuşuna basılır.
Omuz genişliği ölçüsü için, nokta ekle ve ölçülü araçlarına tıklanır, yukarıda açılan ölçü alanına omuz genişliği % arka yaka ölçüsünün ½’si girilir ve “enter” tuşuna basılır.
Arka yaka kavisi verebilmek için, köşe noktası seçilerek yaka kavisi olacak şekilde mouse ile içeri sürüklenir. Bu haliyle köşeli bir yapıda yaka formuna benzeyecek şekilde nokta taşınmalıdır.
Çizgiyi kavisli yapabilmek için yaka formundaki “üç nokta” mouse ile dikdörtgen içine alınır ve Değiştir> Çizgi> Eğri tıklandığında seçilen bölge eğriye dönüşür.
Omuz düşüklüğü için serbest seçme aracı aktifken “Dikey” aracı seçilir. İşaretlenen “omuz genişliği % arka yaka” ½ noktası seçilerek, kalıbın iç kısmına doğru sürüklenir klavyeden “L” ye basılır açılan alana “ ” omuz düşüklüğü ölçüsü girilir, enter tuşuna basılır.
Kol evi yüksekliğini işaretlemek için nokta ve ölçülü araçlarına tıklanır, yukarıda açılan ölçü alanına kol evi yüksekliği + omuz düşüklüğü ölçüsü girilir. Kol kavisini vermek için noktalar seçilir çizgiyi eğriye dönüştür seçeneği kullanılır.
Kol kalıbının çizimi ön veya arka beden üzerinden yapılır. Öncelikle kolu çalışmak için ön bedenin kopyası alınır. Kılavuz çizgi, kapalı polygon oluştur, nokta yakala, paralel, L ölçü kutusu, çizgiye dik, nokta etrafında döndür, dikey araçları kullanılarak kol kalıbı çizilir.
Yaka kalıbı yaka ribana genişliği ve yaka çevresi ölçüleri doğrultusunda çizilir.
Bilgisayarda Erkek Tişört Kalıbı Şablonlama
Model uygulamalı kalıba, gerekli dikiş paylarının verilerek, üzerine gerekli yazı ve işaretlerin konulması ile elde edilen kesime hazır kalıba şablon adı verilir. Hazırlanan kalıpların etrafına model özelliği, kullanılan kumaş, giysi türü ve dikim tekniklerine göre dikiş payları verilir.
Model Dosyası Oluşturma
Tüm kalıplar dikdörtgen içine alınarak seçilir. Ardından “Model” menüsünden “Kalıp Ekle” seçeneği tıklanır. Bu aşamada pastala gönderilmeden önce tişörte ait tüm kalıpların listede olup olmadığı kontrol edilmelidir.