Bilgisayarda Model Uygulamalı Etek Kalıbı Çizimi
Giriş
Çalışma tekniğine göre kalıp hazırlama elde ve bilgisayarda kalıp hazırlama olarak ikiye ayrılır. Bilgisayarda kalıp hazırlama programları menüde bulunan çeşitli çizim araçları kullanılarak yeni kalıp oluşturulmasına olanak sağlar.
Bu ünitede model uygulamalı etek kalıbı çizimi ve şablonlama yapılmadan önce model uygulamalı etekler hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Kalıpların doğru analiz edilerek çizilmesi için model analizinden bahsedilmiş ve kalıbı çizilecek olan eteğin model analizi yapılmıştır.
Model uygulamalı etek kalıbı çizimi elde kalıp hazırlama tekniğinde olduğu gibi temel etek üzerinden yapılmaktadır. Bu doğrultuda ünitede hazırlanacak olan model uygulamalı etek kalıbı için “Bilgisayarda Kalıp Hazırlama I kitabının 13. Ünitesinde” yer alan temel etek kalıbı kullanılmıştır. Bu ünitede 38 beden temel etek kalıbı üzerinden model uygulama işlemleri yapılacaktır. Model uygulamalı etek kalıbı çizim işlemlerine geçilmeden önce 38 beden temel etek kalıbı çiziminin yapılması ve kaydedilmesi gereklidir.
Teknik Föy
Teknik föy modeliste kalıbı çıkarılacak giysi hakkında detaylı bilgi verir. Literatürde model dosyası olarak da karşımıza çıkan teknik föy bir giysiyi üretebilmek için gerekli olan teknik detaylar, kumaş çeşitleri, yardımcı malzemeler, süsleme malzemeleri ve teknikleri, ölçüler, renk bilgisi vb. bilgileri içerir. Modelist bu bilgiler doğrultusunda kalıpları hazırlar.
Model Uygulamalı Etek Ölçü Hesaplama
Ölçü, giysi yapısını oluşturan temel unsurlardan biridir. Giysinin, giyen kişinin fiziksel ölçülerine uygun olmasının yanı sıra, giysiyi oluşturan parçaların aralarındaki orantısal ölçü ile de ilgilidir.
Temel etekte sekiz ölçü bulunur. Temel olarak “bel genişliği”, “kalça genişliği”, “kalça düşüklüğü” ve “etek boyu” ölçüleri üzerinden hareket edilir. “Kemer yüksekliği”, “fermuar boyu”, “etek ucu genişliği”, “yırtmaç boyu” ölçüleri de istenen modeli oluşturmada yardımcı ölçüler olarak önem taşır.
Model uygulamalı etek kalıplarında ise temel etekte kullanılan ölçülerin yanı sıra uygulanan teknik detaylarında ölçü ve oranları verilmelidir.
Ön ve Arka Model Uygulamalı Etek Çalışma
Kalıpları çizmeye başlamadan önce Design programında kalıp hazırlama alanı ve model alanı birlikte ekranda olmalıdır. Design programı kalıp hazırlama ekranı model uygulamalı etek kalıbı adıyla kaydedilmiştir. Model uygulamalı etek kalıbı çizimi işlemleri 38 beden temel etek kalıbı üzerinden yapılır.
Bu aşamada Bilgisayarda Kalıp Hazırlama I kitabından 38 beden ölçüleri referans alınarak “Temek Etek Kalıbı” çizimi yapılan kalıplar Model> Model Aç seçeneği ile “model uygulamalı etek kalıbı çalışma ekranına” getirilir.
Model uygulamalı etek kalıbının genel olarak çizim adımları şu şekildedir:
Ön ve arka temel etek kalıplarının çizilmesi/ var olan temel etek kalıbının PolyPattern Design programında açılması,
Ön etek kalıbı üzerinden model uygulama işlemlerinin yapılması,
Arka etek kalıbı üzerinden model uygulama işlemlerinin yapılması,
Kemer çiziminin yapılması.
Arka ve ön etek benzer uygulama adımları ile ilerler. Teknik detaylarda ve ölçülerdeki farklılıklar dikkate alınarak aynı ana ve yardımcı araçlar yardımıyla çizilirler.
Arka ve ön temel beden kalıpları üzerinden korsaj çizimi çalışması yapılır.
Korsajlar kesilerek alt eteklerden ayrılırlar.
Ön etekteki üç adet pili çalışması çoklu pili aracılığıyla yapılır.
Tamamlanan kalıplara isim verilir ve düz ip işaretleri aktif hale getirilir.
Kemer kalıbı çalışma
Kemer bu modelde tek parçadan oluşmuştur.
Kemer beli tamamen saracağı için bel genişliği ölçüsü doğrudan kemerin boyu olarak alınır.
Kemerin genişlik ölçüsü teknik föyde verilmiştir.
Kemer genişlik ölçüsü ve bel genişliği ölçüsü kullanılarak dikdörtgen oluşturulur.
Şablonlama
Model uygulamalı kalıba, gerekli dikiş paylarının verilerek, üzerine gerekli yazı ve işaretlerin konulması ile elde edilen kesime hazır kalıba şablon adı verilir. Hazırlanan kalıpların etrafına model özelliği, kullanılan kumaş, giysi türü ve dikim tekniklerine göre dikiş payları verilir.
Ön korsaj, arka korsaj, arka etek kalıpları kumaş katı olduğu için yarım olarak çalışılmışlar ve yapılan işlemlerin doğruluğunu (kavislerin şekli vb.) kontrol edebilmek için Değiştir>Simetri Çizgisi Tanımla seçeneğinden yararlanılmıştır.
Kalıpların tümü Serbest Seçme Aracı ile seçilir. Uygulama>Dikiş Payı Tanımla seçilir ve dikiş payı ekranı açılır. Dikiş payı tüm kalıp kenarlarına 1,5 cm olarak verilir.
Ön ve arka etek uçları Serbest Seçme Aracı ile seçilir. Uygulama>Dikiş Payı Tanımla seçeneği ile etek uçlarının dikiş payı 4’er cm’e dönüştürülür.
Kalıp üzerinde olması gereken bilgiler Metin Oluştur veya Düzenle aracı kullanılarak kalıpların üstüne yazılır.
Model dosyası oluşturma
Şablonlama işlemi sonrasında tüm kalıplar Model Dosyasına eklenmelidir.
Model dosyasına tüm kalıplar aktarıldığında 5 adet model uygulamalı etek kalıbı parçası görünmelidir.