PolyPattern Kalıp Sistemi
Giriş
PolyPattern kalıp sistemi bilgisayarda kalıp hazırlamada kullanılan yazılımlardan biridir. Bu yazılımın ilk versiyonu olan Mac versiyonu 1990 yılında, Windows versiyonu ise 1997 yılında yayınlanmıştır.
PolyPattern kalıpların kısa sürede ve kolay bir şekilde oluşturulmasına imkan sağlayan bir yazılımdır. Bu yazılımda elde kalıp hazırlama yöntemlerinde yapılan tüm işlemler yapılabilmektedir.
.Bilgisayarda kalıp hazırlama alanında birçok farklı yazılım bulunmaktadır. Her birinin temel mantığı bloklar üzerinden hareket ederek kalıp oluşturmaktır.
PolyPattern bu temel mantık doğrultusunda, sonuca en hızlı ve doğru bir şekilde ulaşmayı, verimliliği artırmayı, zamandan tasarruf etmeyi, işçilik ve kumaş maliyetlerini azaltmayı amaçlayan pratik bir ara yüze sahip olarak tasarlanmıştır.
Programa Giriş
PolyPattern kalıp hazırlama sisteminde kalıp çizimi için Design programı kullanılır. Design programı kurulum dosyası aracılığıyla programın kullanılacağı bilgisayara yüklenir.
Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra masaüstündeki program simgesine çift tıklanarak Design programına açılması için komut verilir. Bu komutla birlikte yeni bir ekran açılır ve üzerinde Demo Version ya da Education Version ifadesi çıkar.
PolyPattern kalıp hazırlama sisteminde Design programı iki versiyonda çalışmaktadır. Biri lisanslı kullanılan versiyonu, diğeri demo versiyondur. Lisanslı kullanımda açılış penceresinde “Education Version” ifadesi görülmekte, sistemdeki tüm işlemler gerçekleştirilebilmekte, oluşturulan tüm kalıplar kaydedilebilmektedir.
Demo versiyonda ise açılış penceresinde “Demo Version” ifadesi görülmekte ve oluşturulan kalıplar kaydedilememektedir. Ayrıca kalıp çalışmalarının kaydedilememesinden kaynaklı serileme ve pastal yerleştirme işlemleri gerçekleştirilememektedir.
Demo versiyondan lisanslı versiyona geçilebilmesi için lisans anahtarı gerekmektedir. Lisans anahtarı ile çalışıldığında tüm çalışma dosyaları kullanıcı tarafından oluşturulan klasörlere kaydedilebilir, daha sonra kullanılmak üzere arşivlenebilir.
Klasör Oluşturma ve Arşivleme:
Design programında kalıp çizimine başlamadan önce ilgili çalışmaların kaydedileceği klasörün oluşturulması gereklidir. Bu klasör bilgisayardaki saklama alanı boş olan herhangi bir sürücü içerisinde oluşturulabilir.
Sürücü içerisinde boş ekrana Mouse’un sağ kısmına tıklanarak açılan penceredeki yeni, klasör komutları verilerek yeni bir klasör oluşturulması sağlanır. Bu klasörde ilgili çalışmalar arşivlenir.
Model Dosyası Oluşturma, Var Olan Dosyayı Açma:
Model dosyası oluşturmak için Design programının masaüstündeki simgesine programın başlangıç ekranı açılır. Başlangıç ekranına tıklandığında ise yeni bir pencere açılır, bu pencere kapatılır ya da iptal butonuna basılır.
Yeni bir model oluşturulacaksa veya var olan bir dosya açılacaksa ekranın üst kısmında bulunan menüden “Model” seçeneği tıklanır. “Model Aç” seçeneği ise daha önceden yapılıp arşivlenmiş olan model dosyasının açılmasını sağlar.
Kalıp Dosyası Oluşturma, Var Olan Dosyayı Açma:
Design programında kalıp dosyası penceresi model dosyası oluşturma işleminin devamında otomatik olarak sistem tarafından açılır.
Model Dosyası (Garment file) dosyası oluştuğunda aynı zamanda kalıp dosyası oluşturmak için otomatik pencere açılır. “GAR” dosyasına verilen ismin aynısı “Kalıp Dosyası (Pattern File/PAT)” dosyasına kaydetmek için onay ister. Doğrudan “Kaydet” seçeneği tıklanır. Böylece çalışma alanı hazırlanmış olur .
Program Arayüzü
Design programı açılıp model ve kalıp dosyaları kaydedildikten sonra açılan ilk ekran çalışma alanı arayüzüdür.
Program arayüzünde menü çubuğu, orjin noktası, ölçü girme alanı, düz ip ikonu, araç çubuğu (ana araçlar/yardımcı araçlar) ve mercek bulunur.
Program Araçları
PolyPattern çalışma ekranı sol tarafında buluna kısma araç çubuğu adı verilir. Araç çubuğunda bulunan araçlar ana ve yardımcı araçlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Yardımcı araçlar ana araçlardan herhangi biri aktif olmadan tek başlarına kullanılamazlar. Ayrıca bazı yardımcı araçlar sadece belli ana araçlar ile kullanılabilirler.
Ana araçlar: Araç çubuğunun sol tarafında yukarıdan aşağı sıralanmış olan araçlardır. Bunlar serbest seçme (kalıp seçme, iç şekil/nokta seçme aracı), dikdörtgen, daire, poligon araçları (kapalı/açık poligon), nokta ekle (çıt/iç nokta ekle), yardımcı çizgi oluştur, kesim çizgisi oluştur (kalıbı kes, eşit kenarlardan birleştir, eşit olmayan kenarlardan birleştir), çizgi ölçülerini topla ve çıkar (düz hat ölçümü, çizgi üzerinden ölçüm), metin oluştur ve düzenle, yatay nokta hizalama (dikey nokta hizalama, üç nokta hizalama), nokta etrafında döndür (kalıp merkezi etrafında döndür, 90 derece döndür), yatay çevir/aynala (dikey çevir/aynala, kenardan çevir/aynala), kumaş katı aç (kumaş katı iptal), eğri kopyala (eğri eşitle, simetrik eğri kopyala), kenarlardan kalıp çıkart (iç özelliklerle kenarlardan kalıp çıkart), serbest serileme aracı ve digittir.
Yardımcı araçlar: Araç çubuğunun sağ tarafında yukarıdan aşağı sıralanmış olan araçlardır. Bunlar yatay, dikey, paralel, çizgiye dik, yardımcı çizgi yakala, nokta yakala, kesişim yakala, ortalı, çoklu nokta ekle, yüzdeli ve ölçülüdür.