Bilgisayarda Kalıp Hazırlamaya Giriş

Bilgisayarda Kalıp Hazırlama Sistemlerinin Hazır Giyim Sektörüne Sağladığı Yararları

Üretim maliyetlerini düşürülmesi, Ürün kalitesinin istenilen kalite değerinde tutulması, Üretim kapasitesinin arttırılması, Tüketici istek ve taleplerine daha seri ve doğru bir şekilde yanıt verilebilmesi, Veri kayıpları azalması, kalıpların daha kolay bulunabilmesi,

Türkiye'de Yaygın Olarak Kullanılan Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama Sistemleri

Hazır giyim sektöründe kullanılmak üzere geliştirilen birçok bilgisayarlı kalıp hazırlama sistemi bulunmaktadır. Bu sistemlerde kalıp hazırlama, model uygulama, dikiş payı verme, serileme ve pastal hazırlama işlemleri yapılabilmektedir.Hazır Giyim sektöründe yaygın olarak kullanılan sistemlerden bazıları; Assyst, Gemini, Gerber -Lectra, Style Cad, İnventex, Konsan Cad, Audaces, PolyPattern.

Polypattern Programı Versiyonları ve Kurulumu

Education Versiyonu

Ücret karşılığında satılmayan eğitim kurumlarına destek amacıyla kullanılan programdır.

Lisanslı Versiyon

Hazır giyim üreticilerinin lisans bedeli ödeyerek satın almış olduğu programdır.

PolyPattern Demo Versiyon Kurulum

PolyPattern kalıp sistemini kişisel bilgisayarınıza yükleyebilmek için “https://www.polytropon.com/tr/contact” linkini tıklayınız. PolyPattern programının güncel versiyonu demo kurulum linki, talep formunda belirtmiş olduğunuz mail adresine gönderilir. Mail adresine gönderilmiş olan güncel versiyon demo kurulum linki tıklanarak bilgisayarınıza demo kurulumu yapabilirsiniz.

PolyPattern Programında Dijital İş Akışı

Teknik Föy ve Ölçü Hesaplama

Hazır giyim sektöründe seri üretim yapma gerekliliği nedeniyle, her model için tek tek ölçü almak yerine ölçü standardizasyonuna gidilmektedir. Hazır giyim üreticileri çoğunlukla kendi deneyimleri ve gelen istekler doğrultusunda kendi ölçü tablolarını oluşturup üretimlerini yapmaktadırlar.

Kalıp Hazırlama ve Model Uygulama

Bilgisayar destekli kalıp hazırlama sistemiyle kalıp oluşturmada, kalıbı hazırlanacak model üzerinde model uygulama bulunmuyorsa ölçüler dikkate alınarak kalıp hazırlanır.

Serileme

Hazırlanmış olan ana kalıbın belirli noktalardan istenilen ölçülerde büyültülüp küçültülerek farklı bedenlerin oluşturulması işlemine serileme denilmektedir. Ana beden kalıbına serileme işlemi yapılmadan önce ölçü ve form kontrollerinin yapılması, eğer ihtiyaç varsa gerekli çekme -salma değerlerinin verilmesi gereklidir.

Pastal Hazırlama

Ana bedeni hazırlanmış, dikiş payı verilmiş, ölçü tablosundaki ölçü farklarına göre istenilen bedenlerde serisi yapılmış, kumaş eni ve sipariş adetlerine (asorti) göre kumaş üzerine kalıpların yerleştirilmesi işlemine pastal planı hazırlama denilmektedir. Asorti; toplam sipariş adedinin bedenlere göre dağılımıdır.

Bilgisayarlı kalıp hazırlama sistemleri ile pastal planı hazırlamanın hazır giyim sektörüne sağladığı yararlar;

  • Otomatik pastal yerleştirme programının bulunması,
  • İstenilen kalıp ve beden dışında başka kalıp yerleşimi yapılmaması,
  • Kalıpların düz boy iplik yönünde yerleştirilmesi,
  • Hiçbir kalıp parçasının unutulmaması,
  • Kumaş eni ve verimlilik bilgisi kontrol edilebilir.
  • Bilgisayar destekli kalıp hazırlama sistemi ile pastal planı hazırlanan modellerin kesimi elle yapılabileceği gibi doğrudan kesim sistemine (cutter) gönderilerek insan eli değmeden de kesim yapılabilmektedir.
  • İstenilen kalıp ve beden dışında başka kalıp yerleşimi yapılmaz,
  • Kalıpların düz boy iplik yönü (aksi durum bilgisayar veri girişinde bulunulmadıysa) dışında yerleştirilmez,
  • Kalıp yönleri (aksi durum bilgisayar veri girişinde bulunulmadıysa) değişmez,
  • Kalıplar üst üste bindirilmez (aksi durum bilgisayar veri girişinde bulunulmadıysa),
  • Hiçbir kalıp parçası unutulmaz,
  • Kumaş eni ve verimlilik bilgisi kontrol edilebilir