Bilimsel Araştırma Adımları

Bilimsel araştırmalar sistematik, gerçek bilgiye odaklı, bilimsel düşünceyi temel alan ve sonunda raporlandırılması gereken araştırmalardır. Bilimsel araştırmalar üzerinde çalıştığı konuya kuramsal katkı sağlamak veya karşılaşılan bir soruna çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bunun için belli başlı aşamaları içermektedir. Bilimsel araştırmaların aşamaları genellikle aşağıdaki gibidir,

  • Problemin belirlenmesi
  • Araştırma konusunun belirlenmesi
  • Alanyazın taramasının yapılması
  • Problemi tanımlama
  • Hipotez/araştırma sorularının belirlenmesi
  • Hipotez kurma
  • Araştırma sorularının belirlenmesi
  • Uygulamanın yapılması
  • Örneklemin tespit edilmesi ve seçimi
  • Araştırma modelinin belirlenmesi
  • Bilgilerin toplanması ve yorumlanması
  • Verilerin toplanması
  • Verilerin analiz edilmesi
  • Bulguların yorumlanması
  • Raporlama

Problemin Belirlenmesi

Bu aşamada önce araştırma konusunu belirlenir, sonra alanyazın taraması yapılır ve problem tanımlanır.

Araştırma Konusunun Belirlenmesi: Araştırma konusu belirlerken araştırmacı önce durumları ve olayları dikkatli bir şekilde gözlemler, bu gözlem sonucunda bilimsel araştırmaları ve yayınları inceler ve okur, sonrasında değerlendirmeler yaparak araştırma konusunu netleştirir ve yazar.

Alanyazın Taramasının Yapılması:Alanyazın taraması ile konuyla ilgili diğer araştırmacıların tespit ettiği sorun ve problemlere karşın nasıl çözümler geliştirildiği veya konunun hangi niteliklerinin araştırıldığı belirlenmektedir.

Problemi Tanımlama: Alanyazın taraması yapıldıktan ve araştırma konusu belirlendikten sonra araştırmanın problemi veya amacı ortaya koyulmalıdır.

Hipotez/Araştırma Sorularının Belirlenmesi

Bu aşamada ise problem, hipotez veya araştırma soruları aracılığı ile ortaya konulmaktadır.

Hipotez Kurma: Hipotez doğru ya da yanlış olduğunu tespit etmek için kurulmuş önermelerdir. Hipotezler araştırmacının deneyimlerinden, gözlemlerinden ve önceki araştırmalardan yola çıkılarak kurulabilir.

Araştırma Sorularının Belirlenmesi:Araştırma soruları oluşturulursa araştırma problemi tam olarak tanımlanmış olur. Araştırma soruları araştırmanın yöntemi, örneklemi, verilerin toplanılması ve veri analizi hakkında bilgi içermelidir.

Uygulamanın Yapılması

Bu aşamada probleme cevap bulmak için uygulamalar veya deneyler yapılmaktadır.

Örneklemin Tespit Edilmesi Ve Seçimi:Örneklem seçilirken bazı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler rastgele olan ve rastgele olmayan yöntemler olarak sınıflandırılmaktadır.

Araştırma Modelinin Belirlenmesi: Araştırma modeli bu süreçte nasıl bir yol izleneceğine rehberlik etmektedir. Amaçlarına göre araştırmalar teorik ve uygulamalı araştırmalar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Bilgilerin Toplanması ve Yorumlanması

Bilgilerin toplanması sürecinde uygulamaya katılan kişilerden yani örneklemden veriler toplanmakta, analiz edilmekte ve yorumlanmaktadır

Verilerin Toplanması: Örneklem seçimi yapıldıktan ve araştırma modeli tespit edildikten sonra araştırma amacı doğrultusunda örneklemden veri toplama işlemi gerçekleştirilmektedir.

Verilerin Analiz Edilmesi: Veri toplama araçları ile elde edilen veriler araştırma soruları çerçevesinde analiz edilerek çözümlenmektedir. Verilerin analize hazır hâle getirilmesi için işlenmesi gerekmektedir.

Bulguların Yorumlanması: Verilerin analiz edilmesinden sonra bulgular elde edilmiştir. Bu bulguların gösterimi ve yorumlanması gerekmektedir.

Raporlama

Bilimsel araştırma süreçlerinin son aşaması araştırmayı raporlamaktır. Bilimsel araştırmanın yukarıda belirtilen tüm aşamaları gerçekleştirildikten sonra araştırma raporu hazırlanmaktadır. Bilimsel araştırmanın yapılma gerekçesi, araştırma amacı ve soruları, araştırma modeli, örneklemi, veri toplama araçları ve süreci, veri analizi ve bulgularının sistematik bir şekilse yazılı halde sunulmasına bilimsel araştırma raporu adı verilmektedir.