Aileleri Çocuk Doğurmaya Hazırlama

Aileler, gebeliklerinin erken döneminde nerede doğum yapacakları, kendilerini hangi doktorun takip edeceği, hangi doğum şeklini seçecekleri, yanlarında doğum sürecinde kendilerine refakat edecek birini bulundurmak isteyip istemedikleri gibi konularda karar vermiş olmalıdırlar.

Gebelik öncesi dönem ve gebelik sürecinde folik asit kullanılmalıdır.

Gebe, hamileliğinin erken dönemimden itibaren düzenli gebelik kontrollerini yaptırmalı, mümkünse aynı uzman veya hastane tarafından takip edilmelidir.

Doğuma hazırlık eğitimleri, gebelerin doğum süreci hakkında bilgi sahibi olmasını, doğum planlamalarını uygun şekilde yapmalarını, doğum anksiyetelerini azaltmayı, anne ve bebek için en uygun şartların belirlenmesi ve oluşturulmasını sağlamayı, bireylerin anne baba olmak için hazırlanmalarını sağlamayı hedeflemektedir.

Gebelere gebelik haftalarına uygun şekilde egzersiz, yoga, karın kaslarına veya perine bölgesi kaslarına yönelik egzersizler, uygun haftada perine masajı gibi faaliyetler önerilmektedir. Perine kaslarını güçlendirmek için egzersizler yapılaması doğumu kolaylaştırır. Yaygın olarak, kegel egzersizleri veya kişisel egzersizler kullanılır. Karın kası ve pelvik egzersizler karın kaslarını güçlendirerek, gebelikte sırt ağrılarını azaltır, doğum sırasında ise ağrı yönetimine yardımcı olur.

Doğumda ağrıyı yönetmek için pek çok yöntem mevcuttur. Özellikle doğum ağrısı ile mücadelede kullanılan nonfarmakolojik ağrı ile mücadele yöntemleri ile ilgili gebeler önceden bilgilendirilmeli ve sağlık hizmeti sunanların da bu konularda eğitimli olup anne adaylarını bu yöntemlerin kullanımı konusunda yüreklendirmeleri gerekmektedir.

Doğuma hazırlık sınıfları, hamilelik, doğum ve çocuk bakımı gibi konularda aileyi bilgilendirmeyi amaçlar.

Temelde anne dostu hastane programının amacı; anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli ve kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamaktır.

Ulusal Anne Dostu Hastane Kriterleri; tüm sağlık kurumlarınca benimsenmeli ve temel doğum politikası olarak uygulamaya geçirilmeye çalışılmalıdır. Bu kriterler; 1.Güvenli ve kaliteli gebelik izlemi ve doğum hizmeti almak bütün anne adaylarının hakkıdır. 2.Gebelik dönemi, travay, doğum ve doğum sonrası süreçlerde gerekli danışmanlık hizmetleri sunulmalıdır. 3.Kurumlarda poliklinik, eğitim, danışmanlık ve doğum hizmetleri Bakanlık mevzuatları ile belirlenmiş standartlara uygun olmalıdır. 4.Mahremiyet gereksinimleri itina ile karşılanmalı, hijyen ve konfor standartları yüksek tutulmalıdır. 5.Kanıta dayalı olmayan müdahaleler rutin olarak uygulanmamalıdır.

Hizmet sunumu için gerekli olan insan kaynakları ve lojistik destek optimum düzeyde olmalıdır. Acil obstetrik durumlarda sevk kriterlerine uyulmalıdır. Doğum hizmeti anne ve bebek odaklı olmalıdır. Hizmet sunanların bilgi ve beceri kapasitesini güçlendirmeye yönelik eğitimler planlanmalı ve uygulanmalıdır. Verilen hizmetlerle ilgili gerekli kayıtlar tutulmalı ve bu kayıtların düzenli aralıklarla analizleri yapılarak sonuçlar hizmetlerin geliştirilmesinde kullanılmalıdır.

Doğum sonrası dönemde anne ile bebeğini tıbbi bir gereklilik olmadıkça bir arada tutmak büyük önem taşır. Bu süreçte anne-baba ve diğer aile üyeleri, yenidoğan bebek ile tanışır, bebeğin ihtiyaçlarına cevap verebilmeyi öğrenir. Bu süreçte anne dostu hastanelerde, anne-baba ve diğer aile üyeleri bebek bakım hemşireleri ve pediatri doktorlarının gözetimi altında, bebeğin beslenme veya diğer süreçleri ile ilgili sorularına yanıt bulabilirler.