Anne Çocuk Sağlığını Etkileyen Faktörler
Anne ve çocuk sağlığı birbirinden ayrı düşünülmemesi gereken kavramlardır. Anne sağlığı ve çocuk sağlığı birbiri ile sebep sonuç ilişkisi benzeri bir etkileşim içindedir. Sağlıklı anneler için gerekenlerin yapıldığı bir toplumda, sağlıklı annelerden sağlıklı çocuklar meydana gelir. Sağlıklı çocuklar, ilerleyen dönemlerin sağlıklı yetişkinlerini oluştururlar. Bu döngüyü sağlayabilmek için bütüncül bir sağlık politikasına sahip olmak gerekir. Sağlık politikalarını bu bakış açısına göre yapılandıran devletler; sağlıklı bir toplum için gereken düzenlemeleri başarıyla yapacaklardır.
ülkelerin sağlık alanındaki
Anne sağlığı, sağlıklı bir toplum için ilk hedeflenen basamaklardan biridir. Bir kadının anne olmak istediği zamanı daha önceden planlaması ve bu plan dahilinde hamilelik dönemi için kendine uygun şartları oluşturabilmesi çok önemlidir. Anne adayının, folik asit desteğine başlaması, kilo kontrolünü yapması ve düzenli egzersiz yapmayı günlük pratiğine eklemesi, dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanması çok önemlidir. Anne adaylarının bu tür sağlıklı alışkanlıklar kazanmasını sağlayan en önemli faktör ise onlara verilen sağlık eğitimleri onlara kazandırılan farkındalıktır.
Gebelik ve lohusalık dönemindeki kadınlar ile özellikle yenidoğan dönemi olmak üzere 5 yaşının altındaki çocukların sağlık hizmeti gereksinimleri artmıştır. Bu artan gereksinimleri karşılayabilmek için sağlık hizmetlerinin planlanması gerekmektedir. Bu bağlamda, annenin gebe izlemi lohusalık dönemindeki takipleri ve çocuğun yenidoğan izlemleri kontrol edilmeli ve teşvik edilmelidir.
Bunların dışında annelerin ve çocukların yaşadığı çevrenin sosyo-ekonomik durumu, toplumun yaşayış kuralları, dini ritüeller, bulunulan toplumun sağlık politikaları anne ve çocuk sağlığı etkileyen önemli faktörlerdir. Temiz su ihtiyacının karşılanması, yeterli ve dengeli bir diyet için gerekli besin kaynaklarının oluşturulması, sağlık koşullarına uygun barınak ihtiyaçların giderilmesi özellikle gelişmekte olan toplumların yoksul nüfus için sağlamayı hedeflediği temel ihtiyaçlardır. Bu temel ihtiyaçlar karşılanamadığı için birçok anne ve çocuk için mortalite söz konusu olmaktadır.
Ülkelerde sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini ortaya koyan ve ülkelerin sağlık alanındaki performanslarını değerlendirmemizi sağlayan kriterler; anne ölüm oranları, yeni doğan ölüm oranları, 5 yaş altı ölümler, bir bireyin doğumda beklenen yaşam yılı süresi olarak ifade edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü; temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan yoksul nüfusa sahip toplumların bu durumlarından çıkabilmeleri için uluslararası platformlarda bazı çalışmalar yapmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün amacı dünyadaki tüm bireylerin temel sağlık ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir dünya düzeni oluşturmaktır. Son yıllarda kadın ve çocuk sağlığı ile ilgili yapılan çalışmaların yanında ergenlerin sağlık durumları ile ilgili de çalışmalar da önemli hale gelmiştir. Böylece yetişkin olma yolunda olan ergenlerin problemleri de göz ardı edilmemiş olup daha sağlıklı bir toplum için bir adım daha atılmaya çalışılmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen küresel hedefler; hayatta kalmak, geliştirmek, dönüştürmek olarak tanımlanmıştır.
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin planlanması ve sağlık politikalarının oluşturulmasından Sağlık Bakanlığı sorumludur. Sağlık Bakanlığının belirlediği sağlık politikaları doğrultusunda İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yerel düzenlemeler yapılmaktadır. Bu noktada, anne sağlığını iyileştirmek, yenidoğan bebek sağlığını korumak ve geliştirmek, ergenlik çağındaki çocukların problemlerini çözmek için alt hedefler oluşturulmuş ve bu hedeflere yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.