Ambalaj Tasarım Teknolojisi
Günümüzde ambalaj tasarımları ve sunumları tamamen bilgisayar ortamında hazırlanarak üretim süreçlerine geçilmektedir. Bu süreçlerin bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi hem zaman hem de ekonomik olarak daha verimli süreçler olmasını sağlamaktadır.
Ambalaj tasarımında kullanılacak olan bilgisayar özellikleri tasarım süreçlerinin sorunsuz yürütülmesi için önemli olmaktadır. Grafik tasarım yazılımları genel olarak yüksek teknik nitelikli bilgisayarlar gerektirmektedir. Bunun sebebi görüntü işleme süreçleri işlemlerinin yüksek işlem gücü gerektirmesinden dolayı olmaktadır.
Tasarım için doğru bilgisayar seçimi yapabilmek için bilgisayar donanım bileşenlerini tanımak önemlidir. Günümüzde teknoloji dünyasındaki gelişmeler çok hızlı gerçekleştiğinden, bilgisayar donanım bileşenlerini tanıyıp, gelişmeleri takip etmek de önemlidir.
Temel bilgisayar donanımları arasında Merkezi işlem birimi (işlemci), RAM (Rastgele Erişimli Bellek) ve Ekran Kartı bulunmaktadır..
Merkezi işlem birimleri diğer adıyla işlemciler, bilgisayar sistemine gelen her veriyi işleyerek ve ilgili donanım birimlerine göndererek gelen komutların işletilmesinden sorumlu donanım elemanlarıdır aynı zamanda bilgisayar sistemlerinin beyni olarak da bilinmektedir. Merkezi işlem birimleri üzerindeki veri işlemlerini yapan en küçük birimlere çekirdek ismi verilmektedir.
RAM bellekler ise, işlemcilerden aldıkları verileri geçici olarak saklamakta kullanılan bilgisayar donanım birimleridir. İşlemciler veriler üstünde işlemlerini gerçekleştirirken RAM üstünde saklayarak hızlı bir şekilde süreçleri yönetmektedirler.
Ekran kartların, görüntü oluşumundan sorumlu donanım birimleridir. Ekran kartlarının hızları, ekran kartı işlemlerinin (GPU) hızları ile belirlenmektedir. Aynı zamanda, ekran kartlarının da üstünde geçici bellek alanları bulunmaktadır. Aynı RAM bellek mantığında olduğu gibi, bu kartların da performanslı çalışmaları için bellek miktarları yüksek olmalıdır.
Bu bilgisayar donanım bileşenlerin hepsi veri işleme süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle grafik tasarım süreçleri göz önüne alındığında, veri işleme işlemlerinin performanslı şekilde yürütülmesi de önemli olmaktadır.
Bilgisayar sistemlerinde görüntü oluşumu, merkezi işlem biriminin ekran kartına gönderdiği sinyaller ve ekran kartının da bilgisayar ekranına gönderdiği sinyaller ile gerçekleşmektedir.
Bilgisayar ekranlarında görüntüyü oluşturan en küçük birimlere piksel denilmektedir.
Bir bilgisayar ekranının en ve boyunda bulunan piksel sayıları, bilgisayar ekranının çözünürlüğünü belirler. Piksel sayıları arttıkça çözünürlük artmaktadır.
Her piksel RGB (Red -Green -Blue) renk sistemine göre renklendirilmektedir. Bu değerler ondalık sistemde 0 -255 arasında olmaktadır. Piksellerin yan yana farklı renklerde durmasıyla görüntüler oluşmaktadır.
Bilgisayar ortamında grafik tasarım yazılımları, temel olarak vektörel tabanlı ve piksel tabanlı olmak üzere 2 farklı çalışma mantığına sahiptir. Vektörel tabanlı grafik tasarım yazılımlarında çizimler matematiksel hesaplamalarla oluşturulduğundan yapılan çizimler büyütüldüğünde netlik kaybı olmamaktadır. Piksel tabanlı çalışan yazılımlarda çizimler büyütüldüğünde piksel boyutları artacağından netlik kayıpları yaşanmaktadır.
Bu bölümde ArtiosCAD, Arden Software Impact, Adobe Dimension, Canva ve Boxshot olmak üzere 5 adet ambalaj tasarım yazılımının incelemesi yapılmıştır. Bu yazılımlar incelendiğinde ortak özellikleri olmakla birlikte firmalara özel farklı özelliklerinin de olduğu gözlemlenmiştir.
Kullanılan bazı ambalaj tasarımı yazılımlarında animasyon ekleme özellikleri bulunurken, bazı yazılımlarda da ise sanal ve arttırılmış gerçeklik ortamlarına uygun içerikler hazırlanabilmektedir. Bu süreçlerin tümü, yapılan tasarımların sunumlarının etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi için geliştirilmiş süreçlerdir.
Bazı ambalaj tasarımı yazılımları, çevrim içi olarak da kullanılabilmektedir. Çevrimiçi olan yazılımlardaki avantaj, bilgisayar donanımı ve mekandan bağımsız olarak kullanılabilmesidir. Bu yazılımlara herhangi internet bağlantısı olan bir bilgisayardan erişilerek tasarımlar gerçekleştirilebilmektedir.