Aile Eğitimi Etkinlik Dosyası

Aile eğitim etkinlik dosyası, aile eğitiminin kazanım ve amaçları doğrultusunda bu eğitimin programının aşamalarını gösteren ve neyin, ne zaman, nerede, nasıl, kimlerle ve hangi kazanımdan sonra verilmesi gerektiğini içeren bir yönergedir.

Aile Eğitimi Etkinliklerinde Kullanılan Yöntem ve Teknikler

Aile eğitimi etkinlikleri teorik ve uygulama olmak üzere iki temel başlığa ayrılmaktadır. Teorik kısımda eğitim programlarının hangi yaklaşım bağlamında hazırlanacağı üzerinde durulurken uygulama kısmında, dikkate alınan teori bağlamında hazırlanan aile eğitimi etkinliklerinin nasıl uygulanacağı konusu ele alınmaktadır.

Rol oynama: Rol oynama, grup içerisinde, insanlar arasındaki ilişkinin bir benzeri yaratılmaya çalışılarak öğrenme ortamının sağlanmasıdır. Rol oynama yönteminde bir konu, problem, fikir ya da durum bir grup karşısında canlandırılmaktır. Grup üyeleri sadece tartışmak ya da dinlemek yerine olayın nasıl oluştuğunu izleyerek konunun ayrıntısına inerler.

Konuşan resimler: Yaratıcı öğrenme etkinlikleri kapsamında ve görsel algıyı temel alan bu yöntemde grubun resim ya da karikatürler üzerinde düşünce üretmeleri ve sorun çözmeleri hedeflenmektedir.

Akvaryum: Akvaryum tekniğinde amaç, grup üyelerinin görüşlerini almaktır. Eğitimci/eğitmen, tekniği uygularken eğitim ortamının uygun bir yerine çember çizip çemberin içerisine sandalye koymaktadır. Gönüllü bir grup üyesi çemberin içerisindeki sandalyeye oturarak konu hakkında görüş ve düşüncelerini ifade etmelidir.

İstasyon: İstasyon tekniği, grup üyelerinin uygulamanın her aşamasında, bir önceki grubun yaptığı uygulamaya katkı sunarak bunu bir adım ileri götürmeyi, böylece her durakta yarım kalan işi tamamlamayı amaçlayan bir yöntemdir.

Balık kılçığı: Bu teknikle sorunların analitik bir yaklaşımla göz önüne serilmesi ve bu doğrultuda fikir üretilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem uygulanırken öncelikle bir sorun belirlenir ve sorunu ortaya çıkaracak nedenler kareler içerisine yazılarak ana gövdeye bağlanmaktadır.

Kartopu: Çalışma sürecinde bir konu hakkında sonuca ulaşmak ve uzlaşmaya varmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir.

Beyin fırtınası: Beyin fırtınası tekniği grup üyelerinin aktif katılımı ve belirlenen konu üzerinde ayrıntılı düşünmelerini sağlayan bir grup çalışmasıdır.

Ağaç diyagramı: Ağaç diyagramı; gerçekleştirilmek istenen uygulamada ortaya çıkabilecek sorunları ve bunların etkilerini en aza indirebilmek için neler yapılabileceğini belirlemede kullanılır.

Yoklama kâğıtları: Grup üyelerinin göz önünde bulundurmaları gereken konuya yönelik eğitimci/eğitmen tarafından hazırlanan formlardır.

Konuşma halkası: Konuşma halkası tekniği, grup üyeleri arasındaki fikir ayrılıklarını ortaya koyma ve farklı görüşlere saygı duyma becerilerini geliştirmeye yönelik bir tekniktir.

Kavram haritası: Kavramlar arasındaki ilişkinin genelden özele doğru ele alınarak görselleştirilmesiyle somut verilerin sunulmasını hedefleyen görsel ve örgütsel bir tekniktir.

Sıcak sandalye: Görüşme, tartışma, soru sorma, danışma ve yaratıcığın geliştirilmesinde kullanılan tekniktir.

Aile Eğitimi Etkinlik Dosyasındaki İletişim Araçları ve Özellikleri

Aile eğitiminde iletişimin sağlıklı olabilmesi için belli başlı araç gereçlerin duruma ve amaca uygun şekilde seçilmesi gerekmektedir. Aile eğitimi sürecinde iletişim kanallarının çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu iletişim kanalları vasıtasıyla aileye ulaşacak ve aileyi çocuk gelişimi konusunda paydaş kılacak etkili adımlar atılmalıdır.

İnternet: İnternet, sınıfın e -postası oluşturularak ve web sayfası tasarlanarak kullanılabilir. Öğretmen e -posta aracılığı ile her aileye doğrudan mesaj yollayabilir, günün olayları ya da haber mektuplarını dağıtım listesiyle sınıftaki herkese gönderebilir.

Duyuru panoları: Aileler çocuklarını okula bıraktıklarında ya da almaya geldiklerinde okulun görünür yerlerinde sergilenen bu panolara bakarak planlanan etkinlikler hakkında bilgi alabilir, tamamlanmış etkinliklerle ilgili resim, yazı veya görselleri inceleyebilir, sınıf içi etkinliklerin nasıl yapıldığıyla ilgili meraklarını giderebilirler.

Haber mektupları: Öğretmen tarafından hazırlanan bu mektup ile okluda yapılacak etkinlikler hakkında aileler bilgilendirilerek çocuğun okul dışında da sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için aileye destek verilmeye çalışılır.

Kitapçıklar: Eğitim kurumları çocuğun okulda geçen bir günü ya da gelişim aşamalarını gösteren kitapçıklar hazırlayarak ailelerin çocuğun gelişimi hakkında bilgi edinmesini sağlamaktadır.

Okul ziyaretleri: Planlanan zaman dilimlerinde anne babaların okula yaptıkları ziyaretler çocukların kendilerini yalnız hissetmelerinin önüne geçer. Aynı zamanda bu ziyaretlerle ebeveynler okul ortamını ve öğretmenlerin çocuklara davranışlarını doğrudan inceleme fırsatı bulurlar.

Portfolyo dosyaları: Portfolyo, çocuğun tüm gelişim kayıtları, yapılan gözlemler kayıtlar ve yaptığı etkinlikleri kapsayan geniş bir gelişim takip dosyasıdır.

Toplantılar: Toplantılar ailelerle öğretmenlerin bir araya gelerek çocuğun gelişimi hakkında bilgi alışverişinde bulundukları önemli zaman dilimleridir.

Yazışmalar: Yazışmalar önceden hem velinin hem de öğretmenin birlikte karar verdikleri bir mesaj kutusu üzerinden gerçekleştirilirken teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık internet üzerinden hızlıca ve topluca gerçekleştirilebilmektedir.

Bülten: Bültenler haftalık, aylık veya dönemlik olarak çıkarılabilir. Bu bültenlerde ailelere evde yapabilecekleri etkinlik önerilerinde bulunabilir, çocukların okulda yapmış olduğu etkinlikler hakkında resimlerle zenginleştirilmiş bilgiler verilebilir.

Geliş gidiş zamanları: Anne babalarla ders öncesinde ya da ders sonrasında yapılan ayaküstü görüşmelerdir. Bu görüşmelerin zamanı öğrenci hakkında özet bilgi verebilecek kadar kısa olmalıdır.

Dilek kutuları: Ailelerin kurum, kurum hizmetleri, eğitim programı ve çocuklarıyla ilgili her konuda görüş ve düşüncelerini, isteklerini, arzularını, öneri ve eleştirilerini yazmaları için kurumun uygun bir yerine dilek kutusu konur.

Fotoğraflar: Fotoğraf paylaşımı anlık olabildiği gibi bir dönem özetini sunacak mahiyette bir akışa da sahip olabilir.