Evlilikte Boşanma ile İlgili Hukuki Süreçler
Evlenme; tam ve sürekli bir hayat ortaklığı yaratmak üzere cinsiyetleri ayrı iki kişinin hukuken geçerli şekilde birleşmesidir.Evlilikler her zaman ömür boyu sürmemektedir.Kanunen bazı durumlarda evlilik birliğinin sona ermesi söz konusu olmaktadır.
Evlilik Birliğinin Sona Erme Halleri
Evlilik; ölüm, gaiplik, eşlerden birinin cinsiyet değiştirmesi ve boşanma olmak üzere 4 halde sona ermektedir.
Boşanma
Eşler henüz hayatta iken, bir eşin diğer kanunda öngörülen sebeplerden birine dayanarak açtığı dava sonucunda evlilik birliğine hakim kararı ile son verilmesidir.
Boşanma Sebepleri: Boşanma sebepleri; özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Özel Boşanma Sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü beya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı özel boşanma sebepleridir.
1-Zina: Evli birerkeğin eşinden başka birisi ile ya da evli bir kadının eşinden başkası ile birlikte cinsel ilişkide bulunmasıdır.
2-Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış: Eşlerden biri diğer eş tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da apır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunması boşanma sebebidir.
3-Suç İşleme ve haysiyetsiz hayat sürme: Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eştan beklenemezse bu durum boşanma sebebidir.
4-Terk: Eşlerden birinin ortak konutu bırakıp gitmesidir.
5-Akıl hastalığı: Eşlerden birinin akıl hastası olması ve diğer eş için bu durumun çekilmez halde olması boşanma sebebidir.
Genel Boşanma Sebepleri : Evlilik birliğinin temelden sarsılması, eşlerin anlaşması ve Müşterek Hayatın Kurulamaması genel boşanma sebepleridir.
1-Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması: Ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden biri boşanma davası açabilir.
2-Eşlerin anlaşması: En az bir yıl süren bir evlilikte eşler birlikte başvurarak anlaşma yolu ile boşanabilir.
3-Müşterek hayatın kurulamaması: Boşanma sebeplerinden herhangi birine dayanarak bir boşanma davası açılmış ve bu dava reddedilmiş ise, bu karardan üç yıl geçmesi halinde ortak hayat yeniden kurulamamışsa eşlerden birinin talebiyle boşanma gerçekleşebilir.
Boşanmanın Çocuklarla İlgili Sonuçları
Çocukların Velayeti: Çocuk ergin oluncaya dek anne ve baba velayete ortak şekilde sahiptir. Çocuğun bakım ve gözetiminden anne baba ortak şekilde sorumludur. Boşanma davası sonucunda çocukların velayetinin kimde kalacağı hususu hakim tarafından belirlenir. Hakim bu kararı , çocuğun üstin yararına göre, anne ve babanın maddi durumu, çocukla olan ilişkileri vb. hususuları dikkate alarak verir.
Çocuklarla Kişisel İlişkiler: Velayet hakkı kendinde olmayan ebevyn, hakim kararı ile çocuklarla kişisel ilişki kurma hakkınına sahip olmaktadır.
Çocukların Bakımı: Velayet hakkı kendinde olmayan ebeveyn, çocuğun bakımına katkı sağlamak zorundadır. Buna iştirak nafakası denilir.
Aile İçi Şiddet
Aile İçi Şiddetin Yasal Türleri: Fiziksel Şiddet, Psikolojik Şiddet, Cinsel Şiddet ve Ekonomik Şiddet Aile İçi Şiddetin cezalandırılan türleridir.
1-Fiziksel Şiddet: Bireyin fiziksel bütünlüğüne zarar verecek olan her türlü eylemdir.
2-Psikolojik şiddet: Bireyin ruhsal bütünlüğüne zarar verecek olan her türlü eylemdir.
3-Cinsel Şiddet: Kişinin rızası olmadan gerçekleştirilen cinsel içerikli eylemlerdir.
4-Ekonomik Şiddet: Kişinin kendisini ekonomik açıdan yetersiz hissetmesine neden olan, onu ekonomik olarak baskı altına alan her türlü eylemdir.
Aile İçi Şiddet Durumunda Başvurulacak Olan Kurumlar: Aile içi şiddet durumunda kişi; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Polis Karakoluna, Jandarma Karakoluna, Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Barolara, Kadın ve Çocuk Alanında Çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'ne başvurabileceği gibi ; Alo 183 Aile ve Destek Hattını, Alo 155 Polis İmdat Hattını, Alo 156 Jandarma İmdat Hattını arayabilir veya Kadın Destek Uygulaması olan KADES uygulamasından ihbarda bulunabilir.
Aile İçi Şiddet Halinde 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un Önemi: Bu kanun; aile içi şiddete maruz kalan aile bireylerinin korunması amacıyla, şiddet uygukayan aile bireyi hakkında uygulanacak tedbirleri düzenler.