Afetlerde İnsan Kaynakları Arasındaki İletişim
Bu bölümde afetler oluşmadan önce, sırasında ve sonrasında iletişimle ilgili olarak yapılması gerekenler kuramsal olarak aktarılacak, ardından Türkiye’deki Uygulama örneklerine değinilecektir.
Afetler ve İletişim
Afet dönemlerinde iletişimle ilgili faaliyetler birden fazla boyut içermektedir. Bu boyutlardan biri süreçle ilgili bilgi edinme ve edinilen bilgilerin sürece olumsuz etki etmeyecek biçimde toplumla paylaşımıdır.
Afetlerde İletişimin Önemi
Kriz iletişim stratejisinin oluşturulması gerekmektedir.
Kriz ortaya çıkmadan önce;
Olay sırasında görevli iletişim komitesinin/kurulunun kurulmuş,
Kurul üyelerinin, seçilmiş, belirlenmiş, atanmış,
Acil iletişim planının oluşturulmuş, denenmiş,
Süreçte rolü olan birim ve organizasyonların iletişim sorumlularının veya sözcülerinin belirlenmiş, değişiklik olması hâlinde yapılan değişikliğin ilgililere bildirilmiş,
Gerekli iletişim alt yapısının kurulmuş,
Ölçme, izleme ve değerlendirme yöntemlerinin belirlenmiş olması gereklidir.
Afet İletişim Süreci
Afet İletişiminde Planlama
Afet ile ilgili sorumlu pozisyonlardaki her birey her makam ve her kurum süreçte hangi rolleri üstlenecek, hangi bilgileri edinecek, bunu hangi kanalları kullanarak kimlerle paylaşacaktır?
Afet Anında İletişim
Burada en kritik faktörlerden biri özellikle iletişim söz konusu olduğunda hızdır. Doğru bilginin hızlıca muhataplarına iletilmesi, müdahale, yardım, destek, iyileştirme, güvenlik gibi afete yönelik girişimlerin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesini mümkün kılabilecektir.
Afet Sonrasında İletişimi Değerlendirme
Afet geride bırakıldıktan ve bir şekilde aşıldıktan sonra ilk olarak yapılması gerekenlerden biri sürecin bütünü ile birlikte iletişim sürecinin de değerlendirilmesidir.
Türkiye'deki Uygulamalar
Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanlığının Görevleri
Bu daire başkanlığı AFAD’ın bilişimle ilgili tüm iş ve işlemlerini yürütmekle sorumludur. Birimin afet yönetimi stratejisine ve yine üç bölümden oluşan bir AFAD yönetim stratejisine sahip olduğu görülmektedir.
AFAD yönetimi stratejisi de yine üç bölümden oluşmaktadır. İletişim başlığı AFAD yönetimi stratejisinin ikinci (iletişim ve web sayfaları) ve üçüncü (altyapı) bölümlerinde yer almaktadır. İkinci bölümde kurumsal web sitesi, farklı dönemlerde oluşturulan alt siteler, kurum içi web portal çalışmaları, sosyal medya çalışmaları, telekonferans ve uzaktan eğitim sistemi çalışmaları yer almaktayken, üçüncü bölümde ise kurumsal sistemlerin üzerinde çalışacağı kurum içi bilişim ve iletişim altyapı çalışmaları bulunmaktadır.
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezlerinin Görevleri
2011 yılında Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezleri Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre afet ve acil durum yönetim merkezleri meydana gelen afetin büyüklüğüne, etkilediği nüfusun sayısına, ortaya çıkardığı can ve mal kaybına göre üç farklı düzlemde kurulabilir.
Ulaştırma Ve Alt Yapı Bakanlığı'nın Görevleri
En temel olarak iki mevzuat dokümanında, 2013 yılında yürürlüğe giren Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği’nde ve 2012 yılında yürürlüğe giren Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Tehlikelere Dair Görev Yönetmeliği’nde Bakanlığın görevlerine yer verilmektedir.
Yerel Yönetimlerin Görevleri
Yerel ölçekte il afet ve acil durum müdürlüklerine, belediye başkanlıkları bünyesinde görev yapan afet koordinasyon merkezlerine, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı yerel birimlere (112 Acil ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) , afet ve acil durum merkezleri yöneticileri ve çalışanlarına büyük rol ve sorumluluklar düşmektedir.