Afet ve Acil Durum Yönetimi İle İlgili Hukuki Düzenlemeler
Türkiye’de acil durum ve afet yönetimi mevzuatı, 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile revize edilen 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından yürütülmektedir. Acil durum ve afete yönelik uygulamalar kanunlar ise 7269 sayılı Afetler Kanun'u, 4123 sayılı Kanun, 7126 sayılı Sivil Savunma Kanun'u ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir.
Başkanlıkta afet öncesi çalışmalar Planlama ve Zarar Azaltma ve Deprem Dairesi Başkanlığınca, afet ve acil durum müdahale çalışmaları Müdahale ve Sivil Savunma Dairesi Başkanlığınca, afet sonrası hayatı normale döndürücü çalışmalar İyileştirme Dairesi Başkanlığınca, Başkanlığın hükumet politikaları doğrultusunda yürüttüğü stratejik eylemler Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığınca, Başkanlığın personel, bütçe ve mali iş ve işlemleri Personel ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca, Başkanlığın bilişim ve haberleşmesine yönelik her türlü yazılım ve donanımın sağlanması ve standartlarının belirlenmesi Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanlığınca, kurum içi ve diğer kurumlarla işbirliği eğitimleri Eğitim Dairesi Başkanlığınca, afet ve acil durumlarla ilgili Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle ilgili çalışmalar Dış İlişkiler ve Uluslararası İnsani Yardım Dairesi Başkanlığınca, gönüllülük ve her türlü nakdi ayni bağışlarla ilgili çalışmalar Gönüllü ve Bağışçı İlişkileri Dairesi Başkanlığınca yürütülmektedir.
İl afet ve acil durum müdürlükleri, ilin afet risklerini belirler ve önleyici tedbirler alır, acil durum hazırlıkları yapar, afet ve acil durum yönetim merkezini vali başkanlığında yönetir, meydana gelen kayıp ve hasarları tespit eder, il afet müdahale planını hazırlar ve uygular, ön iyileştirme ve kesin iyileştirme çalışmalarını yürütür.
Afet ve acil durum yönetim merkezlerinin amacı, meydana gelen her türlü afet ve acil durum olaylarında hızlı ve etkin müdahale yapmak ve olayın normale dönünceye kadarki bütün aşamalarını sevk ve koordine etmek ve Başbakanlığa sürekli bilgi akışını sağlamaktır. Afet yönetim merkezleri 7 gün 24 saat esasına göre çalışır. Olayın türü ve büyüklüğüne göre il afet müdahale planındaki 26 hizmet grubunun bir kısmını veya hepsini çalıştırır. 112 Çağrı Merkezinde AADYM’lere yönlendirilen her türlü ihbarı anında değerlendirerek ilk dakikadan itibaren müdahale yapılması için bütün tedbirleri alır ve aldırtır.
Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri 81 ilde toplumun huzurunu tehdit eden olaylar, terör, ülke güvenliğini tehdit eden her türlü acil durumlarda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun yürütülmesinden sorumludur. İçişleri Bakanlığına bağlı GAMER Başkanlığı 81 İldeki GAMER'den sorumludur.
112 Acil Çağrı Merkezleri afet ve acil çağrıları karşılayan ve çoklu acil çağrıları tek bir bünyede 112 numarası adı altında karşılayan ve yönlendiren çağrı koordinasyon müdürlükleridir. Her türlü afet ve acil durumlarda kesintisiz haberleşme sistemine sahiptir ve aldığı çağrıyı ilgili kuruma aktarma yönüyle sevk ve koordinasyondan sorumludur. Acil durum ve afetlerde müdahale işlerinin sevk ve koordinasyonu, il afet ve acil durum yönetim merkezlerindedir.