Meslek Etiği

Meslek Kavramı

Meslek, bir insanın para kazanmak ve hayatını idame ettirmek için profesyonel olarak yaptığı işe denir. Bir uğraşın meslek sayılabilmesi için belli bir tekniğinin olması ve değerler manzumesine sahip olması gerekir. Geleneksel olarak meslek, kayıtlı ve diplomalı uzmanlar tarafından belirli bir ücret karşılığında, güven ve saygı esasına dayalı olarak, müşterilerine sunulan hizmet anlamına gelir.

Meslekî Etik İlkeler

Meslek, önceden belirlenmiş etik kurallar ve standartlara göre uygulanmakta ve düzenlenmektedir. Bu kurallara ve standartlara uymayan meslek erbabı, meslekten uzaklaştırmaya kadar varabilen bir dizi yaptırım ile cezalandırılmaktadır. Meslekler zaman içerisinde insanların ve toplumların ihtiyaçlarına göre ortaya çıkmıştır. Diğer bir ifadeyle toplumda bireylerin veya bütün toplumun karşılaması gereken ihtiyaçları, meslek kavramının ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Meslek Hayatında Etiğe Uygun Davranışlar

Genel anlamda, mesleği üstlenen kişide o mesleğe ait becerilerin ve yeteneğin olması, ahlaki bir sorun olarak meslek onurunun korunması ve meslek mensuplarının insanlara nasıl davrandığı, mesleğin gerekleri olarak nitelendirilmektedir. Diğer taraftan meslek etiği, meslekî davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkındaki inançlara dayalı ilkeler ve kurallar topluluğu, şeklinde tanımlanmaktadır. Her mesleğin ahlaki davranış biçimlerine ihtiyacı vardır. Meslek etiğine sahip olmayan meslek mensupları, topluma yarardan çok zarar verirler. Çünkü meslek etiğine gereken önemi vermeyenler sadece kendi menfaatlerini ön planda tutarlar; toplumdaki diğer insanları göz ardı ederler.

Meslek etiğinin ilkeleri şunlardır:

Doğruluk: Etik davranış, başka insanlarla ilişkilerde dürüst olmayı ve içtenliği gerektirir. İçten ve dürüst davranmayanlar, ilişkilerde kendi sonlarını hazırlarlar ve güven ortamı ortadan kalkar.

Yasallık: Yasallık ilkesi, hukuken suç olarak kabul edilen emirlerin yerine getirilmemesi konusunda yöneticilerin kesin tavır içerisinde olmalarını gerekli kılar .

Yeterlik: Sahip olduğumuz mesleğe ait beceri ve yeteneklerimizin olmasıdır. Meslek elemanlarının, ilgili meslek hakkında iyi bir eğitimden geçmiş olmaları gereklidir.

Güvenirlik: Meslek içerisinde bulunan insanların güvenilir olmaları gerekir.

Mesleğe bağlılık : Bir meslekte çalışan insanların kendilerini o mesleğe ait hissetmeleri ve işlerine bağlı olmalarıdır. meslek etiğinin ilkeleri olarak kabul edilmektedir.

Meslek hayatında etiğe uygun davranışlar ise şunlardır:

Adalet: Herkese adil davranmak.

Eşitlik: Yöneticinin bütün çalışanlara eşit davranması. Dürüstlük ve doğruluk : Bütün meslek mensuplarının dürüst olmalarıdır.

Tarafsızlık: Yöneticinin tarafsız olmasıdır.

Sorumluluk: Çalışan her insanın işinin sorumluluğunun bilincinde olmasıdır.

İnsan hakları: Çalışılan meslekte temel insan hakları dikkate alınmalıdır.

Hümanizm: herkese karşı insancıl olmak gerekir.

Sevgi: İnsanın kendisiyle ve başkalarıyla barışık olmasıdır.

Bağlılık: Kişinin mesleğine bağlı olmasıdır.

Hukukun üstünlüğü: Hukuk kurallarının bağlayıcığını kabul etmektir.

Hoşgörü: Herkese karşı hoşgörülü olmaktır. Saygı: İnsan ilişkilerinde saygıyı esas almaktır.

Tutumluluk: İsarafçı olmamaktır.

Olumlu insan ilişkileri: her insanı anlamaya çalışmaktır.

Demokrasi: İnsanları özgür ve eşit olarak görmektir.

Açıklık: Yöneticinin şeffaf ve açık davranmasıdır.

Hak ve özgürlükler: Çalışılan kurumda hak ve özgürlükler temele alınmalıdır.

Emeğin hakkını verme: İnsanların emeklerini sömürmemek, emeğin karşılığını vermektir.

Yasadışı emirlere karşı direnme: Kimden gelirse gelsin yasadışı emirlere direnmektir .