Acil Serviste Bulundurulması Gereken İlaçlar

İlaçlar; hastalıklardan korunma, hastalıkları tedavi etme, tanı koyma, hastalık semptomlarını azaltma gibi değişik amaçlarla kullanılan maddelerdir.

İlaçların etkili olabilmesi için düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. İlaçlar doğru kullanıldığında insan sağlığı ve yaşamını tehdit eden olumsuzluklar önlenebilir. Ancak ilaçlar hatalı kullanıldığında ölüme kadar varabilen istenmeyen durumlara neden olabilmektedir.

Acil servisler yoğun ilaç uygulamalarının yapıldığı birimlerdir. Acil ünitelerinde beklenmeyen akut durumların tedavisi ve yaşamın sürdürülmesi genellikle ilaç uygulamalarının başarısına bağlıdır.

Ani gelişen ve hastanın yaşamını tehdit eden karmaşık durumlar, çoğu zaman birden fazla ilacın aynı anda ve çok kısa sürede uygulanmasını gerektirir.

Acil ilaçlar çoğunlukla enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. Subkutan, intramüsküler, intravenöz uygulamalar acil ilaç uygulamalarının önemli bir bölümünü oluşturur.

Bolus yöntemi ilacın doğrudan damarın içine verilmesi ya da infüzyon başlatılmadan bir yükleme dozunun uygulanmasıdır.

İntravenöz in füzyonda ana amaç sıvı replasmanını yapmaktır. Sürekli ve aralıklı uygulanabilir. Total dozun bir saatte verilecek sıvı miktarı cihaza yazılarak uygulanır.

Konsantre ve yarılanma ömürleri kısa olan ilaçların, hastanın kilo/doz ayarlamasına göre verilecek ilaç miktarının perfüzör cihazları ile sürekli uygulanmasıdır

Titrasyon yönteminde önceden belirlenmiş standart bir doz yoktur. İlacın dozu hemodinamik göstergelere bağlıdır. Esnek bir dozun hastanın o anki ihtiyacına göre verilmesidir.

Acil servislerde sık kullanılan ilaçlar; Adenozin, Adrenalin, Amiodaron, Atropin, Biperiden, Diazepam, Digoksin, Diltiazem, Dopamin, Etomidat, Feniramin, Fenitoin, Fenobarbital, Fentanil, Furosemid, Ketamin, Lidokain, Metoprolol, Midazolam, Naloksan, Salbutamol'dur.

Adenozin: Atriyoventriküler (AV) nodda iletimi yavaşlatır ve paroksismal supra ventriküler taşikardiyi sonlandırır.

Adrenalin: Anaflaktik şok, şiddetli alerjik reaksiyonlar kalp masajı ve astım sık kullanılanıldığı durumlardır. Adrenalin aortik diastolik basıncı ve koroner perfüzyon basıncını artırarak kalp masajı sırasında kalbe daha fazla kan ve oksijen gitmesini sağlar.

Amiodaron: Ventriküler ve supraventriküler taşikardinin (SVT) tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlardan biridir. Çoklu kanal blokeridir.

Atropin: Antikolinerjik ve spazmolitik etkilidir. Asistol, nabızsız elektriki aktivite ve hemodinamik bozukluğun olduğu sinuzal, atrial veya nodal bradikardilerde kullanılabilir.

Diazepam: Sedatif, hipnotik, anksiyolitik etkisinin yanı sıra, antikonvülzan, amnestik ve kas gevşetici etkisi de vardır. Ağrı kesici etkisi bulunmamaktadır. Diazepam karaciğerde metabolize olur.

Digoksin: Kalbin kasılma kuvvetini artıran ve AF’de kalp hızını düzenleyen digoksin, %80 oranında değişmeden böbrekle atılır.

Diltiazem: Antiaritmik etkili kalsiyum kanal blokerlerindendir. . A-V iletimini deprese eder. Akut myokart infarktüsü geçirmiş kişilerde uzun süre kullanılmasının kardiyoprotektif etkinlik gösterdiği ve kardiyovasküler mortaliteyi azalttığı tespit edilmiştir. Koroner arter spazmını çözer ve tansiyonu düşürür.

Dopamin: Adrenalin ve noradrenalinin doğal öncülüdür. Dopamin, kalpte β1 adrenerjik reseptörleri stimüle ederek (kalp kasının kasılma gücünün artması), sistolik basıncı arttırır, diastolik basıncı değiştirmez veya hafifçe arttırabilir. Normal dozlarda total periferik damar direncini etkilemez. Semptomatik bradikardilerde atropin sonrası ikinci seçenek olarakkullanılabilir

Etomidat: Sedasyon, anksiyolizis ve amnezi yapar

Feniramin: Antihistaminik bir ilaçtır. Anti alerjik etkilidir.

Fenitoin: Antiepileptik özellikli bir ilaçtır. Epileptik nöbetlerin oluşmasını engeller

Fenobarbital: Hipnotik bir ilaçtır. Epileptik nöbetlerin oluşmasını engeller.

Fentanil: Morfine göre 75-125 kat daha güçlü, sentetik bir opioiddir. Sedasyon ve analjezik amaçla kullanılır. Solunumu deprese eder.

Furosemid: Güçlü bir diüretik ajandır. Böbreklerde sodyum emilimini önleyerek su atılımını sağlar.

Ketamin: Çocuklarda ve yetişkinlerdeki akut fraktür ya da eklem müdahaleleri, yanık ve yara depritmanı ve pansumanı, büyük laserasyonların onarımı, geniş abse insizyonu ve drenajı, ayrıca diğer ağrılı girişimlerde analjezi sağlamak için kullanılan sedative ilaçtır.

Lidokain: Antiaritmik ilaçlardandır. Na kanal blokeridir. Lokal anestezik etkilidir.