Acil Servis Ortamı (Acil Servis Planlaması ve Standartları)

1Acil servis hizmetleri, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda oluşan beklenmeyen sağlık sorunlarında hastanın sakatlık ya da ölümden korunması amacıyla acil serviste görevli sağlık personeli tarafından tıbbi araç gereç desteği ile değerlendirilmesi, tanısının konulması, tıbbi müdahale ve tedavisinin yapılması için yataklı sağlık tesislerinde sunulan sağlık hizmetlerini kapsamaktadır.

Acil tıbbi bakımda sunulan hizmetin amaçlarına ulaşması için; kolay ulaşılabilir, yapılan bakımın sürekliliği, hastaya zarar vermeme, tüm mazemelerin çalışır durumda oması ve tüm personelin uyum içinde çalışması gerekmektedir.

Acil servisler hastanenin vitrinidir. Çünkü haftanın yedi gün 24 saati açık olan, hasta kabulünün yapıldığı hasta bakımının devam ettiği, hastanenin dışarıya açılan tek giriş kapısı acil servislerdir.

Acil servisler, gece-gündüz, yedi gün, 24 saat hizmet esasına göre çalışmaları yanında, öfkeli hasta ve yakınlarının tutumu, davranışları sebebiyle çalışanlarının en fazla tükenmişlik sendromunun görüldüğü kurumlardır.

Acil serviste, girişten sonra bulunması gereken ana bölümler; triyaj masası, dekontaminasyon odası, güvenlik ve basın odası, bekletilen hastalar ve yakınları için bekleme salonu, psikiyatrik hasta bakım odası, tedavi salonu ve destek birimleridir.

Triyaj masası, başvuru yapan hastaların kısa öyküsünün alındığı ve vital bulgularının bakılıp, aciliyetlerine göre ayrıldığı bölümdür. Bu bölüm girişte olmalıdır ve girişin karşında rahatlıkla ulaşılabilir olmalıdır.

Dekontaminasyon odası, acil servisin dışında bulunmalıdır. Kontamine hâlde getirilen hastalar bu odalarda dekontamine hâle getirldikten sonra servise tanısı ve tedavisi için alınır.

Psikiyatrik hasta bakım odası, gerektiğinde güvenlik görevlisi ya da sağlık ekibinin hemen gelebilmesi için bu oda, triyajın hemen yanında yer almalıdır. Bu odaya genellikle intihar düşüncesi olan ya da çevreye zarar verme potansiyeli olan hastalar alınır. Hasta kendisine zarar vermemesi için önlemler alınmalıdır.

Tedavi salonu; Tedavi salonu acilin en çok kullanılan alanıdır. Bu salon çeşitli bölümlerden ve alanlardan oluşur.

Resüsitasyon odasi; Bu odalar ambulansların girişine en yakın yerde olmalıdır.

Monitörlü hasta bakım odaları; Serviste yakın takibi ve tedavisi gereken hasta gurpları; göğüs ağrısı, astım ataktaki hastalar, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) ataktaki hastalar vs. hastaların monitörize takibi için planlanan odalardır.

Monitörsüz hasta bakım odaları; hastaların aciliyeti için monitör gerekmeyen ancak takibinin ve tedavisinin yapılması hatta izlenmesi gereken bakım odalarıdır.

Acil servislerin planı; koridor şeklinde, arena şeklinde ve modüler şeklinde olmak üzere üç şekilde tasarlanır. Tasarı şeklini belirleyen hasta sayısı ve fiziki imkândır.

Acil bakım ekibinde hekim, hemşire ve acil bakım teknisyeni bu bölümün vazgeçilmez elemanlarıdır. Ekip içinde tüm çalışanların görev yetki ve sorumlulukları belirlenmiş olmalıdır.

Acil servis kalite standartlarının amacı, acil serviste yapı ve süreç bazlı faaliyetlerin, hasta ve çalışanların güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlenmesi ile en etkin ve güvenilir sağlık sonuçlarına ulaşılmasını hedeflemektedir.