Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ve Akut Stres Bozukluğu

Travma ikiye ayrılmaktadır: Fizyolojik travma ve Psikolojik travma •Psikolojik travma; kişinin uyum sağlamada veya başa çıkma kapasitesini aşan iş veya işlerle yüz yüze gelmesi durumudur. Psikolojik olarak travmatik olan olaylar bireyin gündelik yaşam içerisindeki baş etme sistemlerini felce uğratır. Bu yaşantılar, kişinin özellikle yaşamına ya da beden bütünlüğüne yönelik bir tehdit, şiddet ya da ölüm tehlikesi içermektedir.

Travmatik olaylar üçe ayrılır: İnsan eliyle bilerek oluşturulan, İnsan eliyle kaza ile oluşturulan, Doğal afetler

İnsan eliyle bilerek oluşturulan: Savaş, tecavüz, işkence, terör

İnsan eliyle kaza ile oluşturulan: Trafik kazaları, iş kazaları, uçak kazaları

Doğal afetler: Deprem, sel, çığ, orman yangını

ASB travmatik yaşantıdan hemen sonra ortaya çıkan ancak kısa süreli görülen (1 aya kadar olmasından dolayı) bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanabilir. 1 ayı geçmesine rağmen belirtiler devam ediyorsa TSSB tanısı konması gerekir.

TSSB bozukluğu önceleri sadece savaşlarda ortaya çıktığı sanılmaktaydı. I. Dünya Savaşı’nda “siper şoku” ve “asker kalbi” olarak adlandırıldı. II. Dünya Savaşı’nda ise benzer tablolar “muhabere yorgunluğu” ve “savaş nörozu” olarak adlandırıldı. Ancak 1941 yılındaki ünlü “Coconut Grove” gece kulübü yangınından sonra bu belirtilerin sadece savaş sonrasında değil bireyin aniden karşılaştığı ve beklenmedik bir olay sonrasında yaşanabilen ruhsal problemler olduğu anlaşıldı ve TSSB ilk olarak 1980’de DSM-III’te tanı kriteri olarak yerini aldı.

DSM-V’e göre travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) (Türkçeleştirilirken, Örselenme sonrası gerginlik olarak ta adlandırılmıştır.) tanısı koymak için kişinin travmatik olaydan bir ay geçmesine rağmen aşağıdaki belirtilerde azalma olmadan belirtilerin devam ediyor olması lazım.

TSSB tedavisinde farmakoterapi ve psikoterapinin birlikte kullanımı daha etkilidir.

Psikoterapötik yaklaşımlar arasında ise, Bilişsel Davranışçı model, Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma (EMDR), Psikolojik Bilgilendirme, TSSB tedavisinde kullanılan en yaygın psikoterapötik yaklaşımlardır.

Özellikle TSSB'de en çok kullanılan yaklaşım olan Psikolojik Bilgilendirme yaklaşımına göre, özellikle yaşanmış bir doğal felaketten sonra bireylerin tepkileri hakkında bilinçlenmeleri TSSB ile baş etme stratejisi olarak kullanılabilir. Bu bağlamda olası bir travmaya maruz kalan kişiler veya maruz kalmaya aday olan bireyler TSSB tepkileri hakkında bilgilendirilirler.